Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешъл Олимпикс – вродена радост, ентусиазъм и любов към живота

Снимка: архив

Ако не забелязваме хората в неравностойно положение, това не значи че те не съществуват. А какво по-хубаво от това да направим така, че да не са в неравностойно положение? Има много начини за това, а един от най-естествените и ефикасните е чрез спорт. Спешъл Олимпикс например е най-голямото световно спортно движение за хора с интелектуални затруднения. То е официално признато от Международния олимпийски комитет и е единствената организация в света, която може да използва термина „Олимпиада”. Целта на движението е, посредством спорта да се подобри социалното включване и приемане на хората с подобни проблеми в обществото. Спешъл Олимпикс се различава от Параолимпийските игри, в които вземат участие хора с физически увреждания. Разликата обаче е формална, а идеята и целите са същите.

Спешъл Олимпикс България като член на организацията предоставя променящи живота възможности за повече от 6 000 атлети с интелектуални затруднения. Това става с помощта на повече от 600 доброволци – треньори, деятели, родители, но не би станало без хилядите ентусиазирани фенове от цялата страна. Това именно е общността на приятелството и съпричастието, които се случват, когато разберем силата на уважението, справедливостта и достойнството на всеки гражданин.

На 16 юни за първи път се проведе Европейски ден на тениса – съвместна инициатива на Спешъл Олимпикс Европа и Европейската тенис асоциация, тенис клубове и федерации от цяла Европа. Тогава стартира и националната кампания „Достъп до тениса” с подкрепата на Българската федерация по тенис за създаване на благоприятни обществени нагласи за достъпа до тенис на хората с интелектуални затруднения на национално, регионално и местно ниво в периода до Световните летни игри на Спешъл Олимпикс през 2015 г. Приятелите на Спешъл Олимпикс, които подкрепят кампанията са световният №1 Рафаел Надал и хърватският тенисист Марин Чилич, легендата на световния тенис Борис Бекер, белгийските тенисистки и бивши номер едно Жюстин Енен и Ким Клайстерс и младата българска звезда Григор Димитров. Семейството на Григор предостави неговата официална фланелка от успешното участие в Хопман Къп‘2012 , за да бъде продадена на търг в подкрепата на участието на Юммю Халил (атлет на Спешъл Олимпикс Хасково – родният град на Григор) в Европейските игри на Спешъл Олимпикс Антверпен‘2014.

Нека завършим с думите на Деница Давидкова, мениджър комуникации на Спешъл Олимпикс България: Ако включим хората с интелектуални затруднения в нашия ежедневен живот, голямата полза ще бъде за нас, останалите. Те притежават онази вродена радост, ентусиазъм и любов към живота, които, за да си набавим, ние ежедневно изразходваме по-голяма част от времето, парите и енергията си. Убедена съм, че присъствието им сред нас разширява нашата чувствителност. Сигурна съм, че светът ще бъде по-добро място за живеене, ако ние усвоим повече от тяхното отношение към другите и живота, отколкото обратното.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25