Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешъл Олимпикс – вродена радост, ентусиазъм и любов към живота

Снимка: архив

Ако не забелязваме хората в неравностойно положение, това не значи че те не съществуват. А какво по-хубаво от това да направим така, че да не са в неравностойно положение? Има много начини за това, а един от най-естествените и ефикасните е чрез спорт. Спешъл Олимпикс например е най-голямото световно спортно движение за хора с интелектуални затруднения. То е официално признато от Международния олимпийски комитет и е единствената организация в света, която може да използва термина „Олимпиада”. Целта на движението е, посредством спорта да се подобри социалното включване и приемане на хората с подобни проблеми в обществото. Спешъл Олимпикс се различава от Параолимпийските игри, в които вземат участие хора с физически увреждания. Разликата обаче е формална, а идеята и целите са същите.

Спешъл Олимпикс България като член на организацията предоставя променящи живота възможности за повече от 6 000 атлети с интелектуални затруднения. Това става с помощта на повече от 600 доброволци – треньори, деятели, родители, но не би станало без хилядите ентусиазирани фенове от цялата страна. Това именно е общността на приятелството и съпричастието, които се случват, когато разберем силата на уважението, справедливостта и достойнството на всеки гражданин.

На 16 юни за първи път се проведе Европейски ден на тениса – съвместна инициатива на Спешъл Олимпикс Европа и Европейската тенис асоциация, тенис клубове и федерации от цяла Европа. Тогава стартира и националната кампания „Достъп до тениса” с подкрепата на Българската федерация по тенис за създаване на благоприятни обществени нагласи за достъпа до тенис на хората с интелектуални затруднения на национално, регионално и местно ниво в периода до Световните летни игри на Спешъл Олимпикс през 2015 г. Приятелите на Спешъл Олимпикс, които подкрепят кампанията са световният №1 Рафаел Надал и хърватският тенисист Марин Чилич, легендата на световния тенис Борис Бекер, белгийските тенисистки и бивши номер едно Жюстин Енен и Ким Клайстерс и младата българска звезда Григор Димитров. Семейството на Григор предостави неговата официална фланелка от успешното участие в Хопман Къп‘2012 , за да бъде продадена на търг в подкрепата на участието на Юммю Халил (атлет на Спешъл Олимпикс Хасково – родният град на Григор) в Европейските игри на Спешъл Олимпикс Антверпен‘2014.

Нека завършим с думите на Деница Давидкова, мениджър комуникации на Спешъл Олимпикс България: Ако включим хората с интелектуални затруднения в нашия ежедневен живот, голямата полза ще бъде за нас, останалите. Те притежават онази вродена радост, ентусиазъм и любов към живота, които, за да си набавим, ние ежедневно изразходваме по-голяма част от времето, парите и енергията си. Убедена съм, че присъствието им сред нас разширява нашата чувствителност. Сигурна съм, че светът ще бъде по-добро място за живеене, ако ние усвоим повече от тяхното отношение към другите и живота, отколкото обратното.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Партия "Възраждане" представи свой компютърен шрифт "Руница"

Проект на нов български компютърен шрифт "Руница" представи на пресконференция в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Решихме да възродим това българско наследство, като направим шрифт, с който да можете да превръщате кирилицата в..

публикувано на 25.07.24 в 13:47

Тунелът под Шипка остава оплетен в административни процедури

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова съобщи при изслушване в парламента, че оптимистичният срок за започване изработването на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г., предаде БТА. Причината е, че тази година ще..

публикувано на 25.07.24 в 13:40

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00