Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз настроение в града на липите – отзвук от „Джаз форум“ – Стара Загора

Снимка: БТА

„Още дълго ще помня тези дни“ – казва в интервю за Радио България известният саксофонист Джордж Гарзон, гост на „Джаз форум“. Своите възторзи от преживяното в „града на липите“ споделиха всички участници в третото издание на фестивала. Както и слушателите, които всяка вечер изпълваха пространството пред сцената. За естествен декор организаторите са избрали археологическия резерват в центъра на града, където се намира Decumanus maximus – една от главните улици на античния римски град Августа Траяна. Атмосферата, в която се провеждат концертите, е наистина несравнима. Сред запазените основи на старинни каменни постройки, почитателите на джаза се срещнаха с творчеството на българските композитори. Такава беше и темата на фестивала, избрана от Венци Благоев – инициатор и артистичен директор на събитието.

По традиция представител на домакините е Военният биг бенд на Стара Загора. А също – тромпетистът Венци Благоев, който и тази година се присъедини за кратко към различни формации. Една от тях беше „Мад трио“ – може би първата джаз група от Мексико, взела участие в наш фестивал. Лидер на „Мад трио“ е Даниел Хидалго Уонг – пианист, композитор и преподавател. „Щастлив съм, че имах възможност да свиря в България – страната, за която съм слушал много“ – споделя Даниел.

Ето и думи на Джордж Гарзон, саксофонист, преподавател в Бъркли колидж, наричан „гуруто на импровизацията“.

„България е сравнително малка, но това няма значение, когато става дума за изкуство. Тук има толкова старинна история и традиции. Виждам, че днес хората работят за културата на страната си. Нивото на фестивала беше наистина високо, чух страхотни музиканти, създали интересни композиции. Аранжиментите също ми направиха силно впечатление. Срещнах се с много талантливи хора. Оттук отивам в Копенхаген, ще свиря с различни музиканти, чакат ме и други ангажименти, но със сигурност дълго ще помня трите фестивални дни в Стара Загора.”

Джордж Гарзон вече е бил у нас – на Джаз фестивала в Банско. За страната ни е слушал и от своите български ученици в Бъркли, които никак не са малко – Георги Дончев, Петър Славов – син. Той е гост солист в авторския албум на Пламен Карадонев – български пианист, който живее в САЩ. По време на престоя си у нас г-н Гарзон проведе майсторски класове в София и Стара Загора. На джаз фестивала изпълни няколко пиеси от наши композитори. Чухме го като солист на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. В същата програма солист беше и известният джаз флейтист Симеон Щерев-Банана.

Милица Гладнишка и Военният биг бенд - Стара Загора, с диригент Любомир Денев. Снимка: Албена БезовскаСвоя авторска музика представи пианистът Любомир Денев – с камерна формация и като диригент на Военния бенд с гост-вокалист Милица Гладнишка. Тя изпълни неговите „Джаз-афоризми“ – една от най-оригиналните съвременни творби за глас и оркестър.

Трио „Акустична версия“  (Антони Дончев, Христо Йоцов и Георги Дончев) изнесе концерт, посветен на 30-годишнината от създаването на формацията. В няколко от пиесите солист беше саксофонистът Владко Кърпаров . Музикантът живее в Германия. Сега беше в родината по-малко от  денонощие, но успя да свири и на джем сешъна след концерта. Още първата вечер чухме и Васил Спасов квартет, чието изпълнение ще намерите в един от звуковите файлове.

В рамките на фестивала беше представена и музика за секстет, трио и дуо от Марио Станчев. Заедно с него от Франция пристигна саксофонистът Лионел Мартен, с когото имат общ проект. Една от пиесите в него е „По телефона“.

„Фестивалът представи голяма част от най-добрите наши композитори и състави – обобщава Христо Йоцов, барабанист и композитор. Прави впечатление, че все повече хора от града проявяват интерес към събитието. Предполагам, че ще запомнят форума дори с отделни личности – например атрактивния френски саксофонист Лионел. Мисля, че за първи път у нас свириха мексикански джаз музиканти. Особено ми допадна младия пианист Димитър Бодуров, който експериментира с различни композиционни похвати. Колкото до моето участие, то беше в две различни формации. „Акустична версия“, която създадохме с Антони Дончев и новото трио на Марио Станчев ми донесоха наистина силни емоции. Освен голям музикант и радетел за този стил, Венци Благоев определено има организаторски талант и успява да обедини около идеите си толкова много индивидуалности.  През цялото време имаше истинска фестивална атмосфера – свирихме заедно, говорихме за различни проблеми, слушахме музиката на колегите си. А тези, които са присъствали на джем сешъните, вероятно са преживели интересни моменти.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15