Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз настроение в града на липите – отзвук от „Джаз форум“ – Стара Загора

Снимка: БТА

„Още дълго ще помня тези дни“ – казва в интервю за Радио България известният саксофонист Джордж Гарзон, гост на „Джаз форум“. Своите възторзи от преживяното в „града на липите“ споделиха всички участници в третото издание на фестивала. Както и слушателите, които всяка вечер изпълваха пространството пред сцената. За естествен декор организаторите са избрали археологическия резерват в центъра на града, където се намира Decumanus maximus – една от главните улици на античния римски град Августа Траяна. Атмосферата, в която се провеждат концертите, е наистина несравнима. Сред запазените основи на старинни каменни постройки, почитателите на джаза се срещнаха с творчеството на българските композитори. Такава беше и темата на фестивала, избрана от Венци Благоев – инициатор и артистичен директор на събитието.

По традиция представител на домакините е Военният биг бенд на Стара Загора. А също – тромпетистът Венци Благоев, който и тази година се присъедини за кратко към различни формации. Една от тях беше „Мад трио“ – може би първата джаз група от Мексико, взела участие в наш фестивал. Лидер на „Мад трио“ е Даниел Хидалго Уонг – пианист, композитор и преподавател. „Щастлив съм, че имах възможност да свиря в България – страната, за която съм слушал много“ – споделя Даниел.

Ето и думи на Джордж Гарзон, саксофонист, преподавател в Бъркли колидж, наричан „гуруто на импровизацията“.

„България е сравнително малка, но това няма значение, когато става дума за изкуство. Тук има толкова старинна история и традиции. Виждам, че днес хората работят за културата на страната си. Нивото на фестивала беше наистина високо, чух страхотни музиканти, създали интересни композиции. Аранжиментите също ми направиха силно впечатление. Срещнах се с много талантливи хора. Оттук отивам в Копенхаген, ще свиря с различни музиканти, чакат ме и други ангажименти, но със сигурност дълго ще помня трите фестивални дни в Стара Загора.”

Джордж Гарзон вече е бил у нас – на Джаз фестивала в Банско. За страната ни е слушал и от своите български ученици в Бъркли, които никак не са малко – Георги Дончев, Петър Славов – син. Той е гост солист в авторския албум на Пламен Карадонев – български пианист, който живее в САЩ. По време на престоя си у нас г-н Гарзон проведе майсторски класове в София и Стара Загора. На джаз фестивала изпълни няколко пиеси от наши композитори. Чухме го като солист на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. В същата програма солист беше и известният джаз флейтист Симеон Щерев-Банана.

Милица Гладнишка и Военният биг бенд - Стара Загора, с диригент Любомир Денев. Снимка: Албена БезовскаСвоя авторска музика представи пианистът Любомир Денев – с камерна формация и като диригент на Военния бенд с гост-вокалист Милица Гладнишка. Тя изпълни неговите „Джаз-афоризми“ – една от най-оригиналните съвременни творби за глас и оркестър.

Трио „Акустична версия“  (Антони Дончев, Христо Йоцов и Георги Дончев) изнесе концерт, посветен на 30-годишнината от създаването на формацията. В няколко от пиесите солист беше саксофонистът Владко Кърпаров . Музикантът живее в Германия. Сега беше в родината по-малко от  денонощие, но успя да свири и на джем сешъна след концерта. Още първата вечер чухме и Васил Спасов квартет, чието изпълнение ще намерите в един от звуковите файлове.

В рамките на фестивала беше представена и музика за секстет, трио и дуо от Марио Станчев. Заедно с него от Франция пристигна саксофонистът Лионел Мартен, с когото имат общ проект. Една от пиесите в него е „По телефона“.

„Фестивалът представи голяма част от най-добрите наши композитори и състави – обобщава Христо Йоцов, барабанист и композитор. Прави впечатление, че все повече хора от града проявяват интерес към събитието. Предполагам, че ще запомнят форума дори с отделни личности – например атрактивния френски саксофонист Лионел. Мисля, че за първи път у нас свириха мексикански джаз музиканти. Особено ми допадна младия пианист Димитър Бодуров, който експериментира с различни композиционни похвати. Колкото до моето участие, то беше в две различни формации. „Акустична версия“, която създадохме с Антони Дончев и новото трио на Марио Станчев ми донесоха наистина силни емоции. Освен голям музикант и радетел за този стил, Венци Благоев определено има организаторски талант и успява да обедини около идеите си толкова много индивидуалности.  През цялото време имаше истинска фестивална атмосфера – свирихме заедно, говорихме за различни проблеми, слушахме музиката на колегите си. А тези, които са присъствали на джем сешъните, вероятно са преживели интересни моменти.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25