Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич ще се проведе последно обсъждане за обхвата и границите на Национален парк "Българско Черноморие"

Снимка: БГНЕС

В Добрич ще се проведе третото последно обсъждане за обхвата и границите на Национален парк "Българско Черноморие". Преди началото му добруджанските черноморски общини организират протест, съобщи кметът на Шабла Райна Бърдарева. Според нея този парк ще доведе до национализация. По думите й се предлага в него да влязат общински земи, военнният полигон, земи на акционерни дружества, което ще доведе до упадък на общината. Еколози вече обявиха, че екоминистерството е допуснало съществени пропуски. 

Предложените територии от Добричко за националния парк "Българско Черноморие" са резерват "Калиакра", поддържан резерват "Балтата", защитените местности Дуранкулашко и Шабленско езеро и Елата, местността Ароматна матиола в община Балчик. Целта на новия парк е да се защитят местообитание на диви птици и уникални растителни видове.

Според Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България", екоминистерството е допуснало непълноти и противоречия в предложението за парка. Например включени са имоти, които са част от населени места и селища, и не могат да бъдат обявени за защитена територия, а от акваторията на Черно море, не е включена никаква територия. Според еколози има и много други съществени пропуски. В Добричко най-засегната от един нов парк ще бъде община Шабла, на която и сега голяма част от територията попада в "Натура 2000". В социалните мрежи вече се задава въпросът защо обсъждането се прави в Добрич, а не в предложените за парка общини. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!