Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не се отказва от „Южен поток”, но търси и алтернативни източници на газ

Снимка: архив

Няколко събития през последните дни показаха, че България не се е отказала от участие в проекта за газопровод „Южен поток”, но търси и други източници за доставка на синьо гориво, които да намалят почти изключителната й зависимост от руските. На Съвета на външните министри на страните от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, проведена във Варна, външният министър Кристиан Вигенин заяви, че българската страна е спряла проекта само временно, до изясняване на повдигнатите от ЕК въпроси. Министърът посочи, че този проект продължава да е важен както за България, така и за държавите от Южна Европа, а уточненията с ЕК са въпрос на „не дълъг период от време”.

Че проектът е спрян само временно, потвърди и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, а председателят на Черноморската банка за търговия и развитие, Андрей Кондаков, който е от Русия, каза, че банката е готова да го съфинансира, щом спорните въпроси бъдат решени. Създаде се впечатление, че претенциите на Европейската комисия за съобразяване на проекта с европейското законодателство са на път да бъдат преодолени. Пак тази седмица външният министър Вигенин дискутира в Кипър възможността България да се снабдява с природен газ, открит наскоро в неговата акватория. Според София, островът може да играе важна роля в бъдещия „коридор север-юг”, снабдяващ с природен газ централна Европа през Гърция.

Междувременно, американската компания „Park Place Energy” обяви, че е подписала споразумение за проучване на нефт и природен газ в България в района на каварненското село Вранино. Разрешението за проучване обхваща 397 кв. км. в североизточната част на страната. При доказване на търговско откритие, то може да се превърне в лицензия за експлоатация в продължение на 35 години. Бавно, но упорито, усилията за разнообразяване на газовите доставки продължават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя без валежи

В неделя ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 10.08.24 в 18:30

Военнослужещи участват в гасенето на пожарите в цялата страна

Около 2120 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски са участвали в гасенето на пожари в различни области на страната от 12 юли т.г., съобщиха от Министерството на отбраната. И днес някои от тях работят на терен заедно с колегите..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24