Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не се отказва от „Южен поток”, но търси и алтернативни източници на газ

Снимка: архив

Няколко събития през последните дни показаха, че България не се е отказала от участие в проекта за газопровод „Южен поток”, но търси и други източници за доставка на синьо гориво, които да намалят почти изключителната й зависимост от руските. На Съвета на външните министри на страните от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, проведена във Варна, външният министър Кристиан Вигенин заяви, че българската страна е спряла проекта само временно, до изясняване на повдигнатите от ЕК въпроси. Министърът посочи, че този проект продължава да е важен както за България, така и за държавите от Южна Европа, а уточненията с ЕК са въпрос на „не дълъг период от време”.

Че проектът е спрян само временно, потвърди и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, а председателят на Черноморската банка за търговия и развитие, Андрей Кондаков, който е от Русия, каза, че банката е готова да го съфинансира, щом спорните въпроси бъдат решени. Създаде се впечатление, че претенциите на Европейската комисия за съобразяване на проекта с европейското законодателство са на път да бъдат преодолени. Пак тази седмица външният министър Вигенин дискутира в Кипър възможността България да се снабдява с природен газ, открит наскоро в неговата акватория. Според София, островът може да играе важна роля в бъдещия „коридор север-юг”, снабдяващ с природен газ централна Европа през Гърция.

Междувременно, американската компания „Park Place Energy” обяви, че е подписала споразумение за проучване на нефт и природен газ в България в района на каварненското село Вранино. Разрешението за проучване обхваща 397 кв. км. в североизточната част на страната. При доказване на търговско откритие, то може да се превърне в лицензия за експлоатация в продължение на 35 години. Бавно, но упорито, усилията за разнообразяване на газовите доставки продължават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00