Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строят учебен център за оказване на помощ при бедствия

Снимка: БГНЕС

Полигон за обучение как да се реагира при природни бедствия се изгражда в столичния район Панчарево. Там ще бъдат разположени учебни центрове за оказване на първа медицинска помощ, гасене на пожар и аварийно-спасителни дейности.

Първият етап на полигона ще бъде готов до края на годината, информира за "Хоризонт" Красимир Димитров - началник на дирекция "Сигурност" в Столичната община:

Ще има къщичка за земетресение, която ще имитира земетресение. Ще има музей, ще има теория. Започваме да правим учебните модули. Къщичката със симулацията за земетресения, която е 18 квадрата е един хол с кухня, в който граждани, фирми, всеки, който желае да мине такова обучение, може да отиде да види. Най-важното е при земетресението. Там ще минат всички деца от първи до четвърти клас. Имам такава идея. Хората да минат през този полигон и да разберат къде трябва да застанат, когато стане земетресение, къде трябва да застанат. Важните неща, които трябва да направят. Да изгасят електричеството, газта. Да вземат необходимите неща. Да застанат между първи и втори трус на определени места. Такъв полигон няма в България. Има такъв в Монтана, който е за професионалисти.

220 хиляди лева ще струва изграждането на полигона в Панчарево. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Столичната община. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!