Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пети ден Добрич е в бедствено положение

Снимка: БГНЕС
Пети ден Добрич е в бедствено положение. От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че водата е годна за пиене, но рискът от заболявания и зарази остава. Продължава отводняването на залятата с кал и тиня част на града. В района на Хуманитарната гимназия канализациите са запушени. Трафопостът е изключен и има абонати без ток.

Сборният пунк на доброволците, желаещи да помогнат в Добрич е в двора на Хуманитарната гимназия в града. Нужна е още техника и дезинфекционнни препарати, каза за "Хоризонт" Валентина Закова от местната структура на БЧК: Най-много се събират дезинфекционни, почистващи и перилни препарати, защото хората искат да изперат покъщнината, която е залята. Събират се пакетирани храни във вид на консерви, бисквити, чайове - всичко пакетирано, което може да се направи в т.нар. "хранителен пакет". Събираме минерална вода, кофи, лопати, гумени ботуши, четки, за да могат на първи етап да се изчисти калта, която се е натрупала, обясни Валентина Закова от структурата на БЧК в Добрич.

Тя каза още, че мобилни екипи разнасят храна по домовете: Ние ги разделяме на два лъча по два буса - един на общината и един на БЧК. От къща на къща в засегнатите региони на град Добрич ще разнасят минерална вода и хранителни пакети.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!