Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Добрич остава усложнена

Бедственото положение бе отменено

| обновено на 25.06.14 в 15:24
Снимка: БГНЕС

В Добрич бедственото положение беше отменено, но ситуацията остава усложнена. Заради валежите започналата дезинфекция се обезсмисля.

Пет района са без вода. На много места спират тока за профилактика. Започна и дезинфекция на почистените сгради, улици и дворове. Добрич има нужда от завивки, хавлии, перилни препарати, консумативи за лична хигиена, пакетирана и консервирана храна с по-голяма трайност. Свободните общински жилища се подготвят за нови наематели. 
Утре ще бъде закрит Кризисният център. Настанените в него 20 души са предупредени да си намерят временно подслон.

Пороят е засегнал и бизнеса. Заради унищожена стока и провалени поръчки фирми са застрашени от фалит и изпращат работници на борсата. 

Рибар се е удавил тази нощ в язовир Тича. Днес е ден на траур в шуменската община Никола Козлево. Там в понеделник вечерта се удавиха две момчета от  село Цани Гинчево. 

Сложна е обстановката тази сутрин в  областта и отново има трагичен случай, каза областният управител Венцислав Венков: Мъж на около 70 години от търговищкото село Алваново се е удавил в един от ръкавите на язовир Тича. Ловял е риба заедно със сина си, който към пет сутринта се събужда и вижда, че баща му го няма, вижда го в язовира, подава сигнал на 112 и започва операция по изваждането му от  водата.

В село Вълнари  силният вятър е отнесъл покрива на склада на земеделски производител в стопанския двор. Няма пострадали. Днес ще бъде направен оглед на щетите.

Продължава изпускането на образувалия се след продължителните дъждове микроязовир в село Цани Гинчево. Целта е да отведем цялата вода, която се е насъбрала за да се отвори обем и тогава да се пусне водата от язовира край село Пет могили. Така ще се отводни помпената станция и ще се види каква е аварията там, о  Управителят на ВиК дружеството инж. Светлозар Дамянов е тук и работим заедно за отстраняването на проблема. Надеждата е до три-четири дни това да стане и водоснабдяването на селото да бъде възстановено, обясни кметът на община Никола Козлево Турхан Каракаш

Сега питейна вода в селата Пет могили и Векилски се кара с водоноски. След преценка на обстановката ще стане ясно дали бедственото положение ще бъде удължено. То беше обявено вчера заради безводието и опасността вълна от язовира да залее Цани Гинчево.

Без ток след снощната буря са и шуменските села Троица, Осмар и Кочево. Екипи на електроразпределителните дружества отстраняват повредите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!