Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпоследно: партийните преговори за предсрочния вот в петък

БНР Новини
Върхът на неразборията около бъдещето на кабинета бе изказването на премиера Орешарски, че и той самият не знае, кога ще подаде оставка.
Снимка: БГНЕС

Консултациите между парламентарно представените партии в българския парламент ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” за оставката на правителството на Пламен Орешарски и датата за провеждане на предсрочни парламентарни избори в България бяха отложени, предпоследно за петък, 27 юни т.г. Пак с мотива за неотложни ангажименти на някои от лидерите им в Брюксел. Това стана ясно от изявлението на лидера на мандатоносителя БСП и ПЕС Сергей Станишев. Изненадващо той се отказа да е български депутат, за да стане европейски, макар многократно да бе заявявал обратното. Обясни го с новата си „мисия“ в променена обстановка у нас и в ЕС след изборите за ЕП. Но не си подаде оставката като председател на БСП, въпреки че се очакваше.

Преди седмица на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев беше договорено партийните преговори за предсрочния вот да са във вторник. Крехкият мир обаче бе нарушен още в деня на това трудно постигнато съгласие. Последва война с остри словесни нападки между основната опозиционна сила ГЕРБ и управляващата коалиция БСП-ДПС с негласната подкрепа на „Атака”. Политическата криза удари дъното и заплаши да докара и банкова такава. Всичко стана непредвидимо, настъпи пълен управленски и информационен хаос. Шикалкавенето и спекулациите с оставката на кабинета се превърнаха в основно занимание на политическите играчи. Появиха се какви ли не взаимоизключващи се слухове, в т.ч. за тайни договорки ГЕРБ-БСП, ГЕРБ-ДПС и пр. за отлагане на предсрочния вот. И така цяла седмица, до вторника на (не)съгласието.

За Радио България лидерите на двете най-големи партии у нас ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Сергей Станишев препотвърдиха, че са „за” предсрочни парламентарни избори наесен, както и че не е възможно ново правителство в рамките на настоящия парламент. На въпроса ни ще се включи ли ГЕРБ в консултациите за вота, заявени от мандатоносителя БСП в петък, лидерът на ГЕРБ Борисов, който предложи датата за провеждането му да е още на 14 септември, т.е. 2 седмици преди договорения на Съвета при държавния глава времеви „прозорец“, отговори категорично: 

„Аз не виждам никакъв смисъл да се включвам. На тези консултации те трябва само да определят датата на изборите. Аз съм съгласен с всяка дата, която те кажат. Те ще прочетат и видят това, което съм казал. А по други теми няма какво повече да се консултираме, защото те вече си направиха всичко важно за тях. Така че не виждам за какво ще се консултираме. Ще им кажа същото и на тях и ако трябва, ще си тръгнем.  Но ако трябва да разиграваме някакъв театър за пред хората… е, да. Но иначе те само трябва да се съберат и да кажат дата за избори. За какво да се консултираме с тях, по каква тема. Те нарушиха брутално всички споразумения. Брутално!“

Междувременно по-малкият коалиционен партньор ДПС запази мълчание. Тихият крепител на властта „Атака“ – също. След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП обаче лидерът й Сергей Станишев заяви, че не се отказва от правителството. Въпреки че ще покани официално партиите от НС за разговори по предсрочния вот в петък. Кое е истината и кое лъжа? Иска ли предсрочни избори и кога? На въпроса на Радио България да заяви ясно на гражданите, а и на избирателите си, какво точно предлага и ще прави, Станишев отговори по станишевски витиевато:

„Очакваме да чуем другите политически сили в петък. Определени са впрочем възможните дати, по които трябва да се води разговор. Те са в периода 28 септември – 12 октомври т.г. Трябва да се чуят различните мнения, да се постигне съгласие.Мисля, че нещата са очевидни.” –припомни клишето на седмицата той. Но пак се закле: – „Аз никого не съм заблуждавал. Казвам каквото мисля. Имаме и план за действие, обсъден от Изпълнителното бюро. Впрочем, имаме конкретен мандат за разговорите, които предстои да се водят. Но политическия процес и всички действия на БСП ще коментираме на предстоящото заседание на Националния съвет следващата седмица” – добави още той, пак в противоречие със себе си.

Засега не е ясно какъв ще е ходът на ДПС. По-рано лидерът й Лютви Местан заяви, че мандата на кабинета „Орешарски“ е ограничен, но не поиска открито оставката му и за датата на предсрочните избори ще се съобрази с мандатоносител, въпреки разрива межда коалиционните партньори. Официално още на КСНС двете партии оттеглиха доверието си от правителството, но с действията си в НС през седмицата, сякаш отлагат искането на оставката. А самият премиер Пламен Орешарски във вторник заяви, че и той „не знаел кога ще я подаде“. По думите му проблемът бил политически, а не на изпълнителната власт. Институциите обаче са блокирани в очакване партиите да седнат на масата и най-после да се захванат с дневния ред на държавата – оставката на правителството и предсрочния парламентарен вот, в петък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10