Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци в помощ на „Аспарухово”

БНР Новини
Снимка: предоставена от Иван Куков

Улици, превърнали се в мътни бързеи. Приливна вълна с височина два-три метра, която помита всичко по пътя си – автомобили, паянтови постройки, ужасени хора. За съжаление това не са кадри от поредната холивудска продукция, която се снима у нас, а истинско бедствие, връхлетяло миналия четвъртък жителите на варненския квартал „Аспарухово”. Представители на местната власт ще нищят причините, довели до тази трагедия. Тежката равносметка обаче е единадесет жертви, сред които и деца. Тепърва ще се установява размерът на материалните щети, но десетки домове са разрушени и наводнени. Тази трагедия накара стотици българи от цялата страна да се притекат на помощ на пострадалите. 28-годишният Иван Куков е един от доброволците, предпочели вместо да разпускат в неделя, да се включи в акцията по разчистване на наносите и калта от пострадалите домове. За Иван ви разказахме неотдавна. Младият мъж е софтуерен инженер, но стана популярен с нестандартната си идея обезлюдените села да бъдат възродени, като в тях се заселят IT специалисти. Ето какво разказа той за ситуацията, която са заварили в неделя в най-засегнатия от стихията варненски квартал:

„По главните улици, където могат да влизат големите машини, горе-долу е поразчистено. Все още е доста прашно, защото калта изсъхва и става на прах. Но в къщите на хората, където не може да влезе никаква техника, е много зле положението и е пълно с кал. Сигурно ще са нужни още няколко седмици за разчистването и то, ако има достатъчно хора, които да помагат.”

По-голямата част от доброволците в „Аспарухово” са млади хора. „Средната възраст на тези, които видяхме, беше около 25 години”, казва Иван. Той се включва в акцията заедно с четирима свои приятели. Разпределени са да разчистват къщата на възрастно семейство. Там работят заедно с група момчета, дошли за уикенда чак от София, за да помогнат.

Снимка„Отидохме в неделя сутринта в 10 часа пред общината в „Аспарухово” – разказва Иван. „Там е пунктът, където се събират доброволците и хора от БЧК разпределят групите, според това какви нужди има по къщите. Нас ни изпратиха на улица „Горна Студена”, която е една от най-пострадалите. В къщата, в която отидохме, приземните етажи и мазето бяха пълни с кал. Отне ни цял ден, за да изринем калта от едно помещение около 10 квадрата, в което имаше може би около 40-50 см. наноси.”

Иван разказва още, че цялата покъщнина на хората е унищожена. „А колко са уплашени от преживяното бедствие, само те си знаят”, добавя той:

„Според мен трудно ще се върнат към нормалния ритъм на живот, но поне малко са се успокоили и по-трезво мислят, когато идват доброволци да ги питат от какво имат нужда, наистина казват конкретните си нужди. Много са благодарни и особено на доброволците, които им помагат. На няколко пъти казаха, че ако ние не сме отишли да им помогнем в къщата, надали изобщо е имало някакъв шанс дори част от нея да изчистят сами.”

Според Иван хората от „Аспарухово” се нуждаят най-вече от питейна вода и човешка сила, която да им помогне да се преборят с последствията от бедствието. „Опитваме се да „зарибим” и други хора, които имат възможност да се включат, защото всеки човек е полезен, дори да помогне само за два часа”, убеден е младият мъж. Съвсем естествено е през работните дни да намалява броят на доброволците. Затова Иван има предложение към варненската община да обяви един от делничните дни за неработен, за да може повече доброволци да се притекат на помощ на бедстващите.

Снимки: предоставени от Иван Куков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17