Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският бизнес разширява позициите си на Балканите

Снимка: личен архив

Днес в Истанбул се провежда бизнес форум, организиран от Българската търговско промишлена палата и Борда за външноикономически отношения на Турция. Българската делегация се води от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Ще бъде представен  инвестиционния климат на България, индустриалните зони в страната и в частност свободна зона Свиленград. По този начин ще се насърчат повече турски инвеститори. Във форума има представители на фирми свързани с производство и търговия с медицинско оборудване, с шивашката промишленост, с машиностроене и металообработване и т.н.


Ден по-рано приключиха Македоно-българските бизнес дни в градовете Щип и Кочани, инициирани отново от БТПП и проведени в сътрудничество с Македоно-българската стопанска камара. Организаторите изразяват задоволство, че и двете правителства са подкрепили инициативата. Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и вицепремиерът и министър на финансите на Македония Зоран Ставрески участваха в бизнес форум, посветен на интегрирането и допълването на двете икономики за спечелване на трети пазари. Особено полезно е било участието на представители на двете банки за развитие – българската и македонската, при обсъждането на проекти за насърчаване на експортно ориентирани фирми и за трансгранично сътрудничество. На форума българските партньори са споделили своя опит свързан с европейската интеграция. Мотото на срещата бе „Заедно на трети пазари“, каза в интервю за Радио България председателят на БТПП Цветан Симеонов и даде пример – ако всички балкански страни се обединят като износители и производители на вино, могат да станат петата сила на световните пазари. По този начин ще бъдат изпреварени такива износители на вино като ЮАР, Чили, Австралия, Нова Зеландия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасяме най-много сирена и извара за Гърция, Великобритания и САЩ

В периода януари-април 2024 г. основният ни износ на сирена и извара е бил към Гърция (882 т, или спад от -48,6% спрямо същия период на 2023 г.), Обединеното кралство (871 т, или ръст от 22,1%) и САЩ (844 т, ръст от 22,1%). Това показва справка на..

публикувано на 14.08.24 в 16:53

Доходите изпреварват разходите на българските домакинства с 390 лева

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2024 г. е 3 216 лв. и нараства с 20.5% спрямо същия период на 2023 г., показват данните на НСИ. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна..

публикувано на 14.08.24 в 16:51

Служебният премиер се надява България да е в еврозоната през 2025 г.

Запазихме основните приоритети, които трябва да бъдат пред България, каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на служебното правителство. "Все повече нараства вероятността това да ни е последното редовно заседание. Продължаваме с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00