Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна събарянето на опасните къщи в "Аспарухово"

Снимка: БГНЕС

Във варненския квартал "Аспарухово" започна събарянето на опасните къщи. Собствениците им са евакуирани. Доброволци изнасят имуществото, което ще бъде съхранявано в склад, нает от общината. Всъщност става дума за ромската махала във високата част на квартал "Аспарухово". Съседите казаха, че собствениците на къщите вече са настанени в приюти и смятат, че от пороите и други къщи трябва да бъдат съборени. 

На 105 опасни сгради вече са издадени заповеди, а собствениците са изведени и в момента се настаняват, някои от тях отказват да напуснат, но това е неизбежно, каза кметът на града. Евакуацията ще бъде дори и принудителна.

Към Варна продължават да прииждат доброволци. От вчера с помощта на военноморските сили е организирана и полева кухня за 600 души пред сградата на кметството. 

Българският червен кръст изпраща екипи с кучета, които да се включат в операцията по издирването на 6-годишното дете, изчезнало при наводненията във варненският квартал "Аспарухово". Момченцето е в неизвестност от близо седмица. Спасителите са от отрядите на Планинската служба на БЧК в Троян и Пловдив. 

Готов е окончателният доклад за опасността от свлачища в "Аспарухово", изготвен от Община Варна с помощта на експерти от БАН. Установено е, че най-голямата опасност е на двата бряга на западния отводнителен канал на улица "Розова долина" и "Калач". Там четири надвиснали отгоре къщи могат да паднат върху сградите, намиращи се отдолу. Хората вече са изведени. Само една възрастна жена отказва да напусне, но днес и тя ще бъде изкарана от дома си.

По първоначални данни минималната стойност на щетите от свлачищните процеси и сумата, нужна за укрепване, е 6-7 милиона лева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!