Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Еверест Атанас Скатов поглежда и към К2

БНР Новини
Снимка: личен архив

Нерядко човек мечтае да достигне своите върхове, но измислени прегради и условности скършват крилата му, още преди да ги разтвори. 36-годишният Атанас Скатов, обаче, не е от тази порода хора. Той дръзва да преодолее бариерите, които сами изграждаме, тръгва към мечтите си, а съдбата го възнаграждава, разкривайки света пред него в нова светлина.

Споделя, че започва да спортува активно едва преди 4 години, но вече може да се похвали със солидна спортна биография. През 2012 г. заема 1-​во място на 24-часов маратон по планинско колоездене и участва в скоростно изкачване на 7-​те първенци на България. А на 24 май тази година става 13-ят българин и първият веган в света, покорил най-високия връх на планетата – Еверест (8848 м). Следва да уточним, че Атанас Скатов е вегетарианец от 2006 г., а от март 2012 г. прекратява напълно консумацията на животински продукти с изключение на пчелния мед. Еверест за него е четвъртият връх по проект за изкачване на 7-те континентални първенци, който стартира на 1 март 2012 г. и трябва да бъде завършен до края на 2015 г., а целта е да покаже, че и без консумацията на животински продукти човек може да живее пълноценно. Преди Еверест кракът на Скатов стъпва последователно на африканския първенец Ухуру (5895 м), европейския Елбрус (5642 м) и Аконкагуа в Южна Америка (6962 м).

Подчертавайки, че смята себе си по-скоро за турист, отколкото за алпинист, Атанас Скатов разказва за своето увлечение следното:

На Седемте рилски езера
„С алпинизъм се занимавам съвсем отскоро, а с туризъм, планинарство - от 2010 г., когато за първи път преминах пешеходния маршрут (с дължина над 700 км.) от връх Ком до нос Емине, а после го повторих през есента на 2011 г. Оттогава се занимавам с туризъм. Скали започнах да катеря през 2012 г. Фактически, с алпинизъм се занимавам малко преди Еверест и след това, т.е. едва от няколко месеца”.

За да приключи проекта за изкачване на 7-те континентални първенци, на Наско му остават още три върха – Винсънт в Антарктида (4982 м), Пунчак Джая в Океания (4884 м) и Маккинли в Северна Америка (6193 м). На въпроса кой ще бъде следващият, отговаря през смях, че гледа към трите едновременно, а после уточнява, че всичко зависи от финансирането. На личния си сайт е обявил дарителска сметка за всеки, който желае да го подкрепи. Ако реализира проекта, Скатов ще стане първият българин и първият веган в света, изкачил седемте континентални първенци. Да разберем как се подготвя младият човек за всяко свое изкачване:

„По принцип преди експедиция почти не правя специална подготовка, защото тренирам през цялата година. Не съм спирал, откакто съм започнал от есента на 2011 г. Почти всеки ден имам някакво спортно натоварване. Преди експедиции продължавам да тренирам всеки ден”.

А какво е усещането да се възкачиш на покрива на света?

Атанас Скатов на връх Еверест„Усещането е много хубаво. Зареждаш се с положителна енергия. Емоцията, че си стигнал горе и си жив и здрав, е много голяма. От друга страна знаеш, че връщането понякога е доста по-трудно, защото вече си изморен. Винаги мислиш за обратната посока, за това, да не ти измръзнат ръце, крака, проверяваш тялото си, дали всичко е наред…Много е красиво горе! Това е на границата между Непал и Тибет. От двете страни има върхове над 8 000 м, 7 000 м, 6 000 метра. Видимостта е повече от 100-150 км във всички посоки. Невероятно е”.

Накрая да разберем от Наско, кои за него са ключовите думи в алпинизма:

„Ключовите думи в алпинизма? Търпение. На първо място трябва да си търпелив, защото често се налага да стоиш с дни в базовия лагер, да чакаш хубаво време. Също така трябва да си психически много стабилен, защото винаги изникват проблеми, които трябва да решиш. Трябва да имаш много силен дух”.

След като завърши този проект, Атанас Скатов планира да изкачи един от най-тежките и трудни върхове – хималайския К2 (8611 м), за който е нужна изключително добра физическа и психическа подготовка, както и спонсори. Ние пожелаваме на Наско успешна реализация на мечтите му.

Тук искаме да уточним, че той не е единственият български алпинист, който гледа към този връх. Очаква се през юли К2 да бъде атакуван от известния български алпинист и зоолог Боян Петров и Младен Данков. Във връзка с диамантения юбилей на К-2  – 60-годишнината от първото му изкачване на 31 юли 1954 г. от италианците Акиле Компаньони и Лино Лачедели, на 30 юни, 1, 2 и 3 юли 2014 г. в залата на Полския Институт в София ще бъде представена кинопанорама под надслов “Най-красивият и най-трудният”.

Снимки: личен архив на Атанас Скатов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37