Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски ще избере момент към края на месеца, за да подаде оставка

Премиерът: Нито една банка няма проблем с ликвидността

Пламен Орешарски
Снимка: БТА

Министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че ще подаде оставка в края на месеца. Той обаче подчерта, че ще направи това, но при едно условие:

Ще избера момент към края на месеца, когато парламентът осигури кворум. Единственото, което малко се притеснявам, е дали ще има кворум, когато си подам оставката. Друго не ме притеснява.

Орешарски заяви, че в момента няма проблем с ликвидността на нито една банка, а случилото се с КТБ е своеобразен стрес-тест, който показва, че банковата система у нас е стабилна. Премиерът отбеляза, че напоследък са се появили твърде много политически спасители на банковата система у нас и добави, че буферът, осигурен от Министерството на финансите, и първият му транш от 1,2 милиарда лева, е неизразходван.

Така че доверието е възстановено и в това се състои успокояването, т.е. банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни и всичко, което сме твърдели в последните години, е така. Всички български банки в момента са много добре ликвидни, дори своеобразният стрес-тест, на който бяхме свидетели миналата седмица, показва, че банките издържаха със собствени ресурси. Буферът е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация няма как да успеят при тези параметри, с които в момента разполага банковата система.

Одобрението на Еврокомисията на държавна помощ в размер на 3,2 милиарда лева не са пари на Европа, а е одобрение на държавна помощ, което правителството евентуално ще окаже на банките. До момента нито един лев не е изразходен от тази сума. Премиерът заяви, че на този етап няма причини за актуализация на бюджета:

Това, че по настоящем към Здравната каса има преразходи, това е частично от прехвърлените дефицити от края на миналата година. Има достатъчно възможности Здравната каса да затегне финансовия контрол върху разходването, така че да финишира с минимален дефицит, както го е правела и предходни години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!