Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довършването на канализацията в Банкя зависи от средствата по ОП "Околна среда"

Снимка: БГНЕС

Ако Министерството на околната среда и водите не отпусне средства по Оперативна програма "Околна среда" за изграждането на част от канализацията в град Банкя, то ще се затрудни графикът на строително-монтажните дейности. Заместник-кметът по строителство в София Ирина Савина информира, че проектът се реализира до този момент в срок. До края на годината в Банкя трябва да бъдат изградени 45 километра канализация, посочи Савина: 

Това е само част от канализацията, главните канализационни клонове и на места там, където не са се налагали отчуждителни процедури, за да можем да стартираме с поетапното изграждане. До момента са изградени 11 километра канализация. Към настоящия момент са подадени искания за междинни плащания. Очакват се, разбира се, ако няма финансиране, то това би затруднило графика за изпълнение на строително-монтажните дейности и може би ще повлияе и върху самия график на изпълнение цялостно на проекта. Поддържаме постоянно връзка и с управляващия орган, и с Министерството на околната среда и водите. Имаме тяхното уверение, че през месец юли ще получим финансиране от страна на държавата по Оперативна програма "Околна среда", за да можем да покрием всички плащания, които сме направили до момента и евентуално тези, които трябва да направим, защото там е доста разкопано, създали сме неудобство на жителите на Банкя, така че е изключително важно да завършим в срок проекта.

На много места в Банкя улиците са разкопани, блокиран е един от двата входно-изходни булеварда. Трафикът е затруднен и автобусите на градския транспорт се движат по променени маршрути.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!