Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата криза удари и топ компаниите в България

БНР Новини
Наградите на „Капитал 100” тази година са статуетки на дрони, отпечатани на 3D принтер, които са послание към бизнеса да инвестира в иновации, да усвоява нови технологии и да променя бизнес модела си
Снимка: „Капитал”

За осма поредна година авторитетният български бизнес седмичник „Капитал” публикува своята годишна класация на 100-те най-големи български компании. Ако често и с основание се говори за малкия бизнес като за гръбнака на икономиката, то няма съмнение, че основният принос в брутния вътрешен продукт на всяка страна идва от големите и господстващи на пазара фирми. Това важи и за България, тъй като включените в класацията компании произвеждат 78% от БВП на страната. В този смисъл тяхното състояние, резултати, проблеми и перспективи съвпадат до голяма степен с показателите за цялата българска икономика. Какво показват резултатите от последното изследване за 2013 г.ще научим от Мария Иванова, шеф на проучването.

„Тази година класацията показва, че въпреки лекия ръст, който икономиката отбеляза от 0,9% на БВП през миналата година, бизнесът на най-големите компании всъщност се е свил. И това, което е тревожно е всъщност, че този път не можем да отдадем този спад на външни фактори, доколкото виждахме през изминалата година възстановяване на икономиката в Еврозоната.”

Експертите обясняват, че по-слабите икономически резултати на най-големите компании в страната през миналата година се дължат преди всичко на политическата нестабилност в България, започнала още през първите месеци на миналата година. Тя дари се е отразила на сектора Телекомуникации, доскорошен лидер по темпове на нарастване, като в него предишният лидер отстъпва място на историческия телеком БТК. Низходящата тенденция във финансовите резултати на фирмите от строителния бранш е извела на челно място дружеството ПСТ Холдинг, което е имало най-големи приходи.

„Това, което наблюдаваме като доста ясна разделителна линия е, че колкото повече един сектор е близо до държавата, толкова по-трудна е била изминалата година за него”, коментира Мария Иванова.

Колкото и трудна да е била за топкомпаниите в България 2013г., лидерите от предходните години са успели да запазят своите позиции.За поредна година най-голяма компания в България е петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас”, а второто място се заема от „Аурубис България”, един от големите производители на мед в света, контролиран от германски капитали.

Любопитно е, че в класирането на челните позиции в различните индустриални сектори намират място както притежавани от чужди собственици фирми, така и компании под български контрол. Това важи особено силно за отрасли като фармацията, текстила и селското стопанство, които освен всичко друго са и сред секторите с нелоши финансови постижения.

Остава обаче нерадостният факт, че приходите на компаниите в България от Топ 100 са намалели през миналата година с 3%, и че на този фон те са продължили да съкращават персонала. Прогнозите за тази година са по-оптимистични и очакваният ръст на БВП е около 2%, което би трябвало да има положителен ефект и върху бизнеса на големите в страната. Остава да се види дали като че ли безкрайната политическа криза, в която се намира страната вече повече от година и половина, няма да се окаже с по-силно негативно въздействие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40