Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Огнян Колев с признание от НАСА

БНР Новини
Снимка: личен архив
Проф. Огнян Колев е невролог и отоневролог, заместник директор по научна дейност в Университетската болница по неврология и психиатрия „Свети Наум” – София. Той е сред малкото чужденци, работили в централата на американската правителствена агенция НАСА – Хюстън. И със сигурност е първият представител на друга държава, получил Сертификата на НАСА за върхови постижения в областта на проучванията на Космоса и подкрепа на космическите полети. Проф. Колев е заслужил отличието и „за 22-годишно ползотворно сътрудничество“, както е записано в документа. Първоначално българският учен получава покана от НАСА да изнесе лекция върху свои изследвания и научни публикации, осъществени в България, Швеция и Германия. Може би година след първото си посещение, заминава за Хюстън с постоянен контракт. След това неколкократно е участвал в научни изследвания на НАСА през различни периоди. Разработките му са в широк диапазон на неврологията и невронауките. Главно са посветени на разкриване на функциите на вестибуларната система и връзките и с мозъка, психичната дейност и други сензорни системи, както и влиянието върху целия човешки организъм. Проф. Колев изследва и болестните прояви на вестибуларната система.
„Темата, върху която работя там е изключително важна – не само от моята гледна точка на учен – разказва проф. Колев. – Правя проучвания с цел да се установи ориентацията на човек в условия на безтегловност, както и връзката на тези процеси с екстремни ситуации. Те засягат човешките реакции както при излитане, така и при кацане на Земята. Космичната болест е основен проблем при астронавтите. Те не могат да се адаптират при липсата на гравитация. Този фактор изключително сериозно променя останалите функции на организма и конкретно – нервната система. Това е причина за неизпълнението на някои от задачите, които трябва да се извършат по време на полета. От друга страна, пространствената ориентация (Spatial Orientation) е от огромна важност за астронавтите. Те боравят с апаратура, правят експерименти в космическите кораби, а също и в открития Космос. Всяко неточно изпълнение може да има и фатален край. Само един пример – ако се наложи ръчно приземяване на космическа ракета или совалка, точността на изпълнение е изключително важна. Скоростта е огромна – няколко хиляди метра в секунда. Представяте ли си каква прецизност е необходима и колко бързо трябва да се реагира. Дори няколко части от секундата може да се окажат решаващи.”

Проф. Колев споделя, че технологичните възможности за научни изследвания в НАСА са невероятно добри. Работата там е истинско удоволствие за човек, отдаден на науката. Получавал е покани за постоянна работа и би било невярно да се каже, че ги е отхвърлил с лека ръка. Но връзката с България се оказва по-силна. Твърди, че опитът, който е натрупал отвъд океана, би могъл да послужи в работата му тук, както в строго научен аспект, така и в работата му с болните, стига да има подходяща апаратура и условия за работа.

„Възстановяването при някои заболявания на нервната система е идентично с процедури, прилагани при астронавтите за адаптиране и лечение” – допълва проф. Колев. Той участва и в разработки на американската военна авиация. Член е на екип, работещ за създаване и експериментиране на система – Tactile Situation Awareness System (TSAS), позволяваща адекватна ориентация при полет на пилоти, в частност на астронавти. Тази система е в процес на одобряване за ползване от военните пилоти, тъй като главната причина за катастрофи, причинени от човешки фактор при полети е пространствената дезориентация (Spatial Disorientation). Оказва се, че илюзиите за положение и движение в пространството, особено при промяна на посоката на полета, са толкова силни, че пилотите отказват да се доверят на уредите на командното табло и дори на команди от пулта за управление полетите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над страната ще е топло с превалявания, по морето ще е слънчево

В неделя  от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще е облачно. След обяд на много места ще има крати дъждове, гръмотевични бури и градушки. Слънчево ще е в Югоизточна България и по морския бряг. Минималните..

публикувано на 20.07.24 в 16:24

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59