Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Огнян Колев с признание от НАСА

БНР Новини
Снимка: личен архив
Проф. Огнян Колев е невролог и отоневролог, заместник директор по научна дейност в Университетската болница по неврология и психиатрия „Свети Наум” – София. Той е сред малкото чужденци, работили в централата на американската правителствена агенция НАСА – Хюстън. И със сигурност е първият представител на друга държава, получил Сертификата на НАСА за върхови постижения в областта на проучванията на Космоса и подкрепа на космическите полети. Проф. Колев е заслужил отличието и „за 22-годишно ползотворно сътрудничество“, както е записано в документа. Първоначално българският учен получава покана от НАСА да изнесе лекция върху свои изследвания и научни публикации, осъществени в България, Швеция и Германия. Може би година след първото си посещение, заминава за Хюстън с постоянен контракт. След това неколкократно е участвал в научни изследвания на НАСА през различни периоди. Разработките му са в широк диапазон на неврологията и невронауките. Главно са посветени на разкриване на функциите на вестибуларната система и връзките и с мозъка, психичната дейност и други сензорни системи, както и влиянието върху целия човешки организъм. Проф. Колев изследва и болестните прояви на вестибуларната система.
„Темата, върху която работя там е изключително важна – не само от моята гледна точка на учен – разказва проф. Колев. – Правя проучвания с цел да се установи ориентацията на човек в условия на безтегловност, както и връзката на тези процеси с екстремни ситуации. Те засягат човешките реакции както при излитане, така и при кацане на Земята. Космичната болест е основен проблем при астронавтите. Те не могат да се адаптират при липсата на гравитация. Този фактор изключително сериозно променя останалите функции на организма и конкретно – нервната система. Това е причина за неизпълнението на някои от задачите, които трябва да се извършат по време на полета. От друга страна, пространствената ориентация (Spatial Orientation) е от огромна важност за астронавтите. Те боравят с апаратура, правят експерименти в космическите кораби, а също и в открития Космос. Всяко неточно изпълнение може да има и фатален край. Само един пример – ако се наложи ръчно приземяване на космическа ракета или совалка, точността на изпълнение е изключително важна. Скоростта е огромна – няколко хиляди метра в секунда. Представяте ли си каква прецизност е необходима и колко бързо трябва да се реагира. Дори няколко части от секундата може да се окажат решаващи.”

Проф. Колев споделя, че технологичните възможности за научни изследвания в НАСА са невероятно добри. Работата там е истинско удоволствие за човек, отдаден на науката. Получавал е покани за постоянна работа и би било невярно да се каже, че ги е отхвърлил с лека ръка. Но връзката с България се оказва по-силна. Твърди, че опитът, който е натрупал отвъд океана, би могъл да послужи в работата му тук, както в строго научен аспект, така и в работата му с болните, стига да има подходяща апаратура и условия за работа.

„Възстановяването при някои заболявания на нервната система е идентично с процедури, прилагани при астронавтите за адаптиране и лечение” – допълва проф. Колев. Той участва и в разработки на американската военна авиация. Член е на екип, работещ за създаване и експериментиране на система – Tactile Situation Awareness System (TSAS), позволяваща адекватна ориентация при полет на пилоти, в частност на астронавти. Тази система е в процес на одобряване за ползване от военните пилоти, тъй като главната причина за катастрофи, причинени от човешки фактор при полети е пространствената дезориентация (Spatial Disorientation). Оказва се, че илюзиите за положение и движение в пространството, особено при промяна на посоката на полета, са толкова силни, че пилотите отказват да се доверят на уредите на командното табло и дори на команди от пулта за управление полетите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12