Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът си отива, политиката за разнообразяване на енергийните доставки остава

Снимка: архив

В последния месец от непълния мандат на правителството на Пламен Орешарски темата за разнообразяване на енергийните доставки бе актуализирана в Загреб с едно заседание на смесения съвет на България и Хърватия за икономическо сътрудничество. Обсъждани бяха възможностите от 2017 г. Хърватия да доставя на България газ от северната част на Адриатическо море. Дискутирани бяха конкретно и възможностите за свързване на газовите системи на Хърватия и България през Сърбия или през Унгария и Румъния. Поради голям интерес от българска страна към хърватския проект за втечнен природен газ, бе договорено този проект да бъде представен в близките седмици в София. Това едва ли ще стане до оставката на кабинета „Орешарски”, но договореностите от Загреб са между две страни-членки на ЕС и те ще останат в сила, защото са част от европейската политика за разнообразяване на източниците и пътищата на газовите доставки. Впрочем, след кабинета „Орешарски” България ще има служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, който в разговори с хърватския държавен глава Иво Йосипович засвидетелства еднозначен интерес към обсъжданите в Загреб теми още през октомври миналата година. В наследство на бъдещите управляващи кабинетът „Орешарски” оставя и енергийни договорености с друга страна-членка на ЕС – Кипър. Само преди месец, в средата на юни, външният министър Кристиан Вигенин дискутира с кипърския си колега Йоанис Касулидис, вероятната важна роля на Кипър в проекта за доставка на газ до терминали за втечнен газ в Гърция. Става въпрос за бъдещия газов коридор север-юг, по който синьо гориво ще може да се доставя през България за Румъния и Централна Европа. Днешното правителство си отива скоро, но политиката на България за разнообразяване на енергийните доставки остава. Дори и затова, защото в страната няма съществена политическа сила, която да й се противопоставя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борбата с огнената стихия в Славянка продължава

Над 150 огнеборци продължават битката с пожара в западния дял на планината "Славянка". На гръцка територия се активираха няколко огнища и успяха да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора на българската територия. За да се спре..

публикувано на 08.08.24 в 15:53

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 12

В дванайсетия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, слушайте: С какво българчета от чужбина свързват България – в контекста на резултатите от приключилите конкурсите за деца на Изпълнителната агенция за българите в чужбина;..

публикувано на 08.08.24 в 12:00

Заради обновяване временно спира Националната визовата система

Министърът на туризма Евтим Милошев и зам.-външният министър Мария Ангелиева обсъдиха облекчаването на издаването на визи в трети страни, откъдето постъпват множество заявки за работа в България и за туристически посещения, предаде БТА.  "Работим..

публикувано на 08.08.24 в 10:35