Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските писатели протестираха срещу отдаването под наем на Ламартиновата къща

Снимка: БГНЕС

Пред сградата на Областната управа в Пловдив членове на Дружеството на пловдивските писатели изразиха недоволството си срещу решението на администрацията да отдаде под наем къща "Ламартин" в Стария град, която дълги години беше ползвана от организацията. На насрочения от областния управител за днес търг не се явиха кандидати. Следващата обявена дата е 25-и юли. Определеният наем за месец е 1599 лева - сума, непосилна за творческата организация. 

Дружеството на пловдивските писатели е категорично против къща "Ламартин" да се отдава под наем, подчерта Елена Диварова

Въпросът за нас е принципен. Къща "Ламартин" е архитектурен и исторически паметник от национално значение, свързан с нашата културна история и е ценен в такъв смисъл и за подрастващото поколение, за туристите, за обществеността в града. Второстепенен е въпросът дали Дружеството на писателите ще бъде стопанин на тази къща, но тя трябва да се стопанисва от държавата, вратите да бъдат отворени за всички, защо не и за писателите, които там да си организират своите културни мероприятия. 

Официалното възражение на творческата организация ще бъде внесено в Министерството на културата, каза от своя страна Розалия Александрова.

Областният управител Венцислав Каймаканов е категоричен, че е насрочил търга, като е спазил Закона за държавната собственост, а преди това е извършил проверка на документацията:

Къщата е била дадена на сдружение на писателите с договор от общината до 1998-а година. От 1998-а година досега те я ползват неправомерно.

Каймаканов допълни, че дружеството е било регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в частна полза и на това основание през 2013-а година Министерството на финансите е отказало учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имота. Последвала е пререгистрация в обществена полза, но не и искане до Министерския съвет, което е наложително. Сега такова искане ще бъде отправено, казаха от Дружеството на пловдивските писатели. Техните действия подкрепят и други творчески организации в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!