Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задават се промени в БСП

БНР Новини
Напускайки председателския пост в БСП, Сергей Станишев намекна, че би искал мястото му да заеме Драгомир Стойнев, но той не е безалтернативна кандидатура.
Снимка: БТА

В края на седмицата председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че на извънреден конгрес в края на юли партията ще избере негов заместник. В края на миналия месец юни Станишев изненада собствената си партия подавайки оставка като депутат в националния парламент, за да стане такъв в европейския. Изненада, защото преди европейските избори той твърдеше, че оглавява кандидатската листа на БСП само за да увеличи нейните шансове, а веднага след обявяването на резултатите ще се оттегли, тъй като има достатъчно работа за вършене в България (разбирай като председател на БСП). Следователно, новината от уикенда, че ще се избира нов председател на БСП, също е изненада. Много изненади за кратко време пораждат обърканост и сериозни въпросителни.

Една от въпросителните е защо БСП ще избира нов председател, след като само преди седмица членове на Изпълнителното и бюро ясно даваха да се разбере, че Станишев ще продължи да е такъв. Вероятно смяната се диктува от силни вътрешни противоречия в партията и засилващото се недоволство от сегашното й ръководство. Ако е така, става въпрос за промяна под натиск. Форма на натиск беше и една неотдавнашна неформална сбирка на изтъкнати фигури на БСП в частния дом на един от тях. В срещата участваха и няколко доскоро приближени на първия ръководител на БСП.

Друга въпросителна е, защо председателят на БСП ще се сменя в края на юли, а не веднага. Дали не защото е истинско намерението на Станишев да се кандидатира за еврокомисар. Официално потвърждение на тази хипотеза няма, но има индикации, че става въпрос за това. Премиерът Орешарски каза, че ще се консултира за кандидата на България за еврокомисар на 16 юли с новия председател на Европейската комисия. Вероятно именно затова той не подава оставка преди тази дата, а възнамерява да го направи между 23 и 25 юли. Този времеви хоризонт почти съвпада с предизвестения от Сергей Станишев момент на смяната във върха на БСП.

Оповестената лично от председателя на БСП, а не от колективен ръководен орган на партията, смяна на партийния лидер наистина съвпада с високо вътрешно напрежение сред социалистите. Станишев подсказа, че заместник може да му стане сегашният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, но той не е безалтернативна кандидатура.

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова също изрази готовност да поеме поста. При това като изтъкна, че всеки лидер на БСП трябва да ясно каже има ли икономически зависимости, Манолова категорично заяви, че тя няма никакви икономически и други зависимости или обвързаности с който и да било икономически кръг. Вероятно искаше да каже, че Стойнев има такива. Вероятно е до край на юли да се появят и  други кандидати.

Възникналото напрежение веднага след новината за смяна подсказва, че борбата за поста председател на БСП ще е гореща. Че персонална смяна на лидера ще има изглежда ясно, но е неясно каква промяна би донесла тя в политиката на партията и политическия живот на България. Със Станишев си отива лидер, при който БСП за 13 години понесе 10 изборни загуби и сформира коалиции, оставили след себе си негативни последици, и на социалистите се налагат дълбоки преоценки и изводи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11