Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и работодатели ще проведат утре консултации в парламента

Снимка: БГНЕС

Синдикати и работодатели ще проведат консултации в парламента. Това се случва след безпрецедентна декларация на Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.

В декларацията бизнес и синдикати настояват политиците да постигнат съгласие до 5-и август относно големите енергийни проекти, а парламентът да замрази разглеждането на всички законопроекти, с изключение на решенията, осигуряващи необходимата финансова устойчивост в здравеопазването и енергетиката и гарантиращи обвързването на ръста на пенсионната възраст с ръста на продължителността на живота. Те предупредиха, че в случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминат и към радикални действия. Първата среща ще бъде с представителите на ГЕРБ от 11.00 часа, а по късно с БСП и ДПС.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира за "Хоризонт", че очакват на тези срещи да се поеме ангажимент по определени теми и настояват да се решат група въпроси:

Довършването на споразумението за партньорство и какво ще направи парламентът, за да даде възможност на служебния кабинет да продължи да работи в тая посока. Всички закони, които са свързани със санкции, които Европейският съюз ще налага на България. Тези, които са в Народното събрание сега, трябва отговорно да направят необходимото, за да не се налагат санкции, докато се свика новото Народно събрание. Бюджетът за следващата година да продължи да се гледа и да се подготвя както от правителството, така и от отговорните институции, актуализация на бюджета на Касата поне 200 милиона да бъдат гарантирани, за да не бъдат хората по улиците. Спешни решения в енергийния сектор, за да не блокира системата през ранната есен. Правата за ранно пенсиониране и достъпът до пенсионната система да бъдат ясно решени в този парламент. Ако няма такава чуваемост, хората ще бъдат достатъчно готови да покажат решимостта си, че няма да допуснат това да не стане.

Генерална стачка?
Нека да не бързаме. Когато има яснота как ще реагират в Народното събрание, ще има обща реакция на работодатели и синдиката
, каза Пламен Димитров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!