Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна е готова с първоначалните изчисления за щетите от бедствието в "Аспарухово"

Снимка: БГНЕС

Община Варна е изпратила първоначалните изчисления за щетите в квартал "Аспарухово" на Междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии.

Кметът на Варна Иван Портних каза, че до момента неотложните аварийно-възстановителни работи възлизат на близо 3,5 милиона.

Представили сме проекти, които също са с авариен порядък. Тук се включват укрепване на новообразувалите се свлачища в район "Аспарухово", западно-източния охранителен канал, както и щетите по инфраструктурата на обща стойност близо 19 милиона, добави Портних.

След среща с Портних главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", коментира, че предстои създаването на доброволческо движение, което да подпомага общините при бедствия:

Надявам се до месец -  месец и половина да сме готови с конституирането на Асоциация на доброволните пожарникари. В момента в страната има около 2 240 доброволни пожарникари -  спасители, подготвени специално за такива ситуации. 900 вече от тях са преминали курсовете, а в община Варна са около 27-28 човека. Така че това е една стратегическа задача, която стои пред нас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!