Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сътрудничеството с Македония напредва, но основните проблеми остават

Снимка: архив

Тази седмица, правителството на Пламен Орешарски реши да финансира два проекта в Македония. Единият е за изграждане на мост за пешеходци на река Отиня в община Щип, а другият – за спортна площадка и зала за рехабилитации в училище за деца със забавено развитие в Скопие. Решението бе взето на едно от последните заседания на кабинета и потвърждава твърдата решимост на България за развитие на сътрудничеството с Македония.

От началото на годината има и други индикации за такова развитие. По инициатива на София, през януари външните министри Кристиан Вигенин и Никола Попоски се договориха двете страни взаимно да си предоставят за безплатно ползване сгради за посолства в Скопие и София. През февруари министрите поискаха съвместно от Европейската комисия подкрепа за изграждането на бърза жп връзка между двете столици. Българската национална телевизия и Македонската радио-телевизия сключиха договор за разпространение на програмите им по кабелните мрежи в двете страни. Развитие настъпи и в трансграничното сътрудничество. Започна подготовката на програма за трансгранично сътрудничество през 2014– 2020г. с основни приоритети опазване на околната среда, насърчаване на туризма и културното и природното наследство, повишаване на конкурентоспособността.

За жалост обаче, основните проблеми в двустранните отношения остават нерешени. Няма чувствителен напредък по въпроса за подписване на договор за добросъседство и сътрудничество, а опитите за съвместно честване на общи исторически фигури и годишнини са не само плахи, но и срещат съпротива в някои македонски среди. Предвид актуалните вътрешнополитически реалности и в България, и в Македония, може да се очаква пауза в усилията за напредък по тези въпроси. В България правителството си отива, предстоят служебен кабинет, предсрочни парламентарни избори и ново правителство и парламент. В Македония най-голямата опозиционна сила – Социалдемократическият съюз, не признава изборните резултати, не участва в работата на новия парламент, а по улиците на големите градове има остри етнически протести и контрапротести, които имат противоречив отзвук в Албания и Косово и създадоха напрежение между правителствата на трите страни. При тези обстоятелства паузата в решаването на основните проблеми в двустранните отношения ще е може би здравословна, защото са нужни трайни решения, взети в спокойна и стабилна обстановка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10