Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И медици от университетската болница "Света Марина" във Варна излязоха на протест

Медици от университетската болница "Света Марина" във Варна излязоха пред сградата на здравното заведение в подкрепа на протеста, организиран от Българския лекарски съюз с искане за актуализация на бюджета на НЗОК.

Протестиращите държаха плакати с надпис "НЗОК източва болниците" и "Актуализация на бюджета на НЗОК".

Доктор Антон Тонев заяви:

Когато пациенти, които са граждани на Република България имат права, които са ги придобили по законно установения начин с плащане на здравни осигуровки, търсят здравни услуги, по никакъв начин лекарите не трябва да бъдат тези, които да отказват това право. Ние само можем да вършим нашата работа.

На репортерски въпрос дали ще се стигне до момент - пациентите да си носят лекарства, чаршафи или завивки, лекарят отговори:

Този въпрос, за съжаление, е много силно обвързан с решенията на политиците, тоест ние със сигурност ще дадем последната марля, последната спринцовка и последната игла за пациента. 

Доктор Радостина Щерева каза:

Новата позиция е абсолютно същата. Болницата работи на максимални обороти. Какво значи това, че Здравната каса в един момент ще спре да изплаща това, което сме изработили. С какво да работим по-нататък?

Лекарите казаха още, че продължават да изпълняват задълженията си и протестират символично.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!