Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследството на Учителя Петър Дънов вдъхновява хора от различни светове и култури

БНР Новини

Навършват се 150 години от рождението на Петър Дънов – един голям българин, вдъхновил с учението си хиляди последователи от цял свят.  Той е роден в село Хадърча, днес Николаевка, Варненско, в семейството на свещеник. След като завършва теология и медицина в Бостънския университет, се завръща в България и публикува първата си книга „Науката и възпитанието”. Заедно със съмишленици основава Общество за повдиганенарелигиозния дух на българский народ, известно днес като Общество Бяло Братство.

До 1914 година Учителят изнася много лекции по градовете навсякъде из България – разказва Галя Герасимова,  управител на издателство „Бяло Братство.“ – Първата му публична беседа „Ето човека” слага началото на неделния цикъл „Сила и живот”.  30 години, всяка неделя, той говори. Има над 1600 неделни беседи, в които разказва за любовта,  за вярата, за надеждата, за мъдростта, за истината – петте основни добродетели. Това са пилоните на неговото учение. Лекциите му са приложими във всеки миг от ежедневието ни. От това как човек да си подобри живота в най-обикновен битов план до психическото и физическото си състояние. Учението му включва и отношението към света, философията. Затова е универсално, защото има за всеки по нещичко.


Наследството, което Учителят оставя, е събрано в над 5000 лекции. Освен беседи за живота, Петър Дънов създава и над 150 музикални произведения, които достигат с фините си вибрации до най-дълбоките слоеве на човешката душевност. Негово творение е и танцът паневритмия, който хармонизира душата и тялото  с околния свят. Затова честванията по повод юбилея чрез лекции, концерти и други прояви припомнят многостранната дейност на Учителя: духовните му практики за личностно развитие, неговата философия, привлякла вниманието на хора от различни светове и култури. Част от юбилейната програма е документална фотоизложба,  представяща историята на Градината на Учителя в сърцето на днешния столичен квартал „Изгрев”.


Учителят създава този квартал –
отбелязва Галя Герасимова. – Той е уникален по своето естество. От 1921 година той извежда на това място  учениците си. Пет-шест години по-късно там започват да "кацат" барачки около салона, където Дънов е изнасял лекциите си. Мястото е било градина с лозе и овощни дървета, където той много обичал да си почива. Огромната любов, с която се поддържа, се излъчва чрез всяко цвете. В градината идват всякакви хора – студенти, които се молят успешно да изкарат изпитите си, влюбени – да се молят за любов, болни – да търсят изцеление. Всеки се чувства пречистен, след като престои там и изпита благодарност и радост. Няма човек, който да е минал оттам и да не е почувствал нещо специално и особено.

Когато Дънов умира, тялото му е положено именно в тази градина. По думите на Галя Герасимова тя е като храм, в който се усеща присъствието на Учителя.  Мисля, че това място наистина е вълшебно – казва София Златева, която често обича да ходи там. – Когато го посещавам, усещам лекота, вдъхновение, което те изпълва с чистота и събужда божественото в мен. Тук човек може да чуе тишината в чистата й форма, ритъма на сърцето си и да усети красотата на душата. На това място можеш да видиш божественото във всеки човек именно заради енергията на Учителя – жива, чиста и съвършена.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58