Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Цанкова: „На сцената давам всичко от себе си”

БНР Новини
Снимка: архив
2014 г. със сигурност дава повод на флейтистката Мила Цанкова да се чувства доволна от себе си. Спечелването на почетен диплом от международния конкурс „Концертино Прага” я превърна в един от обещаващите млади български класически изпълнители. Наскоро Мила се завърна от турнето на лауреатите на престижния конкурс, организиран от Чешкото национално радио. Тя взе участие в три концерта, на които изпълни три пиеси по свой избор – от Сергей Прокофиев, Бенжамен Годар и Милко Коларов. Няколко дни по-късно флейтистката замина за Варна с младежка филхармония „Пионер”. След поредната репетиция, тя сподели своите емоции от Чехия:

„Когато свиря пред публика се притеснявам, но се старая това да не проличи в изпълнението ми. На сцената давам всичко от себе си. Концертите и самото пътуване бяха уникално преживяване за мен. Никога няма да забравя това свое посещение в Чехия. Публиката много хареса „Скерцо” от Милко Коларов. Самата идея да се явя на „Концертино Прага” бе на моя преподавател – г-н Явор Желев. Тогава не подозирах, че конкурсът е толкова сериозен. Запознах се с нови хора, надявам се да ги видя отново някой ден. Беше забавно да срещна свои връстници, които свирят толкова добре.”

През септември Мила Цанкова ще бъде ученичка в десети клас на Национално музикално училище „Любомир Пипков” – София. „Искам да се явя на нови конкурси, защото така придобивам опит” – казва родената в семейство на архитекти флейтистка. Тя сподели и как е започнала да се занимава с музика:

„Роднини на майка ми са били музиканти и вероятно от тях този талант е дошъл при мен. Първо свирех на пиано, а после майка ми ме насочи към флейтата. Всъщност, отначало тя не беше съгласна да ставам музикант, защото знаеше, че това изисква ежедневна работа в продължение на години, а успехът не е гарантиран. Вярвам, че взехме правилното решение.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15