Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Цанкова: „На сцената давам всичко от себе си”

БНР Новини
Снимка: архив
2014 г. със сигурност дава повод на флейтистката Мила Цанкова да се чувства доволна от себе си. Спечелването на почетен диплом от международния конкурс „Концертино Прага” я превърна в един от обещаващите млади български класически изпълнители. Наскоро Мила се завърна от турнето на лауреатите на престижния конкурс, организиран от Чешкото национално радио. Тя взе участие в три концерта, на които изпълни три пиеси по свой избор – от Сергей Прокофиев, Бенжамен Годар и Милко Коларов. Няколко дни по-късно флейтистката замина за Варна с младежка филхармония „Пионер”. След поредната репетиция, тя сподели своите емоции от Чехия:

„Когато свиря пред публика се притеснявам, но се старая това да не проличи в изпълнението ми. На сцената давам всичко от себе си. Концертите и самото пътуване бяха уникално преживяване за мен. Никога няма да забравя това свое посещение в Чехия. Публиката много хареса „Скерцо” от Милко Коларов. Самата идея да се явя на „Концертино Прага” бе на моя преподавател – г-н Явор Желев. Тогава не подозирах, че конкурсът е толкова сериозен. Запознах се с нови хора, надявам се да ги видя отново някой ден. Беше забавно да срещна свои връстници, които свирят толкова добре.”

През септември Мила Цанкова ще бъде ученичка в десети клас на Национално музикално училище „Любомир Пипков” – София. „Искам да се явя на нови конкурси, защото така придобивам опит” – казва родената в семейство на архитекти флейтистка. Тя сподели и как е започнала да се занимава с музика:

„Роднини на майка ми са били музиканти и вероятно от тях този талант е дошъл при мен. Първо свирех на пиано, а после майка ми ме насочи към флейтата. Всъщност, отначало тя не беше съгласна да ставам музикант, защото знаеше, че това изисква ежедневна работа в продължение на години, а успехът не е гарантиран. Вярвам, че взехме правилното решение.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15