Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна започна събарянето на къщи със самонастанили се семейства

Снимка: Община Варна

В район "Младост " във Варна започна събарянето на първите четири къщи, в които са се самонастанили семейства. Кметът на района Христо Христов обясни, че имотите са общински, отчуждени в началото на 90-те. 

Христо Христов посочи, че днес ще бъдат съборени четири къщи, а в сряда още четири.

Аз имам амбицията да стигна докрай. Ние не говорим за тези къщи тук, които са общинска собственост, в "Максуда" са около двеста. Има още около 750, които са категоризирани при нас и които чакат за жилище. Всеки нормален български гражданин си взема квартира, когато няма собствено жилище, някои теглят кредити, плащат дълги години. Това нещо не може да продължава и ние имаме амбицията да го решим, обясни той.

През следващата седмица ще започне събарянето и на незаконните постройки в ромската махала "Максуда". Началото ще бъде поставено с 51 къщи. Вече са връчени заповеди за освобождаване. Една от ромките, която наблюдаваше събарянето, каза:

Отидете по чужбините и вижте на всеки им дават дом, хубаво пространство да живеят хората. Безплатно, разбира се. Във Франция, в Германия. Затова нямаме хора тук. Младият народ избяга към чужбините.

Стана ясно, че е възможно от утре да започнат протести в район "Младост" срещу събарянето на къщите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!