Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с първа стъпка към Европейския банков съюз

БНР Новини
Снимка: архив

Основните политически партии постигнаха пълен консенсус за включване на България в Единния банков механизъм на ЕС. До решението се стигна след спешни консултации при президента Росен Плевнелиев в понеделник относно финансовата ситуация в страната след кризата с четвъртата по големина банка КТБ (Корпоративна търговска банка) и непредсказуемите последици от това при политическа и институционална криза на доверие и предстоящите на 5 октомври 2014 г. предсрочни избори за НС.

Участниците се обединиха около становището, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност и функционирането на икономиката. Те се разбраха за пакет от конкретни мерки на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, и БНБ. По думите на държавния глава голямата позитивна, важна за всички новина е:

Имаме пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС. Това е първата стъпка към присъединяването на България към Европейския банков съюз. Гражданите могат да бъдат спокойни. България ще продължи бързо да се интегрира и в най-съвременните европейски механизми.”

Относно Корпоративна търговска банка представителите на трите власти и БНБ се разбраха категорично за следното:

„Банковите депозити до 100 хил. евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася и за всички клиенти на КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете в банките и правителството разполагат с достатъчно ресурс, за да изпълнят ангажимента си. Освен това цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършителите на престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Българската прокуратура и правоохранителните органи ще действат категорично. Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, получили кредити в разрез с регулациите, ако има такива – от първия до последния, и до крайния им собственик. Също се обединихме около това да се извърши и международен одит на банката, да се разкрият активите, закупени с тези кредити, както и да се предприемат действия по възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Всеки, който е нарушил закона, този път, за разлика от кризата през 1996 г., ще носи своята голяма отговорност. И още, БНБ да поиска проверка от Европейския банков орган за оценка на ефективността на надзора върху българските банки. Ще се предвиди и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор и ясното носене на отговорност. Това е ясно разписана европейска процедура. Тя се инициира и адресира към Европейския банков орган от БНБ, и се обединихме да бъде стартирана и изпълнена в нейната цялост.”

На консултациите в понеделник бе постигнат консенсус и за актуализиране на бюджета на страната, в това число на Националната здравноосигурителна каса. Това ще осигури нормално функциониране на системата в периода, когато парламентът няма да работи след разпускането му на шести август тази година до деня на извънредните избори. Правителството на Пламен Орешарски е готово и в идните дни се очаква да инициира, а НС да приеме промени в Закона за държавния бюджет, с цел да се гарантира бавен преход към служебното правителство, посочи още президентът Плевнелиев:

„Това означава да се даде възможност за малко по-голяма гъвкавост в дефицита, той да се повиши до три процента, а и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници. Това тепърва ще се дебатира в НС. Да се даде и съгласие на служебното правителство да сключва договори за държавни заеми според Българската конституция, за да се предприемат и други необходими мерки, с оглед гарантиране на нужния ресурс, където трябва, в подкрепа на финансовата стабилност на държавата.”

Държавният глава подчерта още, че трябва да се осигури необходимият ресурс за усвояване на парите по оперативните програми за 2007-2013 г., особено в подпомагане на общините с националното съфинансиране. По това също има пълен консенсус. Не бе постигнат обаче консенсус между партиите и властите за предложение от БНБ специален закон по казуса КТБ, така че да се обезщетят и добрите вложители с депозити от над 100 хил. евро в тази банка. Но се мисли и ще се търсят още пътища за това в НС при определени условия. За мандатоносителя БСП, ако има пълен и точен анализ на ситуацията в КТБ, а за опозиционната партия ГЕРБ, в случай че се разкрие банковата тайна за тези вложители и те докажат, че честно са си изкарали парите и са си платили данъците.

След консултациите в понеделник стана ясно и че е даден „отворен” мандат на премиера Пламен Орешарски за преговори по кандидатурата за българския еврокомисар за следващите пет години с новия шеф на ЕК на Съвета на ЕС в сряда. Преди консултациите при президента Плевнелиев в София кандидатът за поста председател на ЕК Жан-Клод Юнкер е настоял пред българския премиер сегашният еврокомисар от България Кристалина Георгиева да бъде номинирана за заместник-председател на ЕК и външен министър на ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20