Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното музикално училище „Любомир Пипков” на 110 години

БНР Новини
Снимка: личен архив
През 2014 г. най-старото музикално учебно заведение у нас отбелязва сто и десет години от основаването си. Първото събрание е по идея на тогавашния министър на просвещението Иван Шишманов. Поканени са неколцина специалисти, за да обсъдят необходимостта от музикално образование в България. Датата е 12 януари 1904 г. Следват още срещи, на които се разглеждат целите, които си поставя новата институция. В началото училището е частно, но се субсидира от държавата и се намира под прекия контрол на Министерството на просветата. През октомври започват заниманията, но тържественото откриване е през януари следващата година. Затова и концертите, посветени на тази забележителна годишнина, ще продължат до началото на 2015 г.

СнимкаПоследните 22 години директор на НМУ „Любомир Пипков” е Милка Митева – преподавател по пиано, изключително енергичен и борбен човек, който успя да преведе училището през цяла поредица от трудности. Ето и нейната кратка равносметка:

Тези сто и десет години може би най-достойно бихме отбелязали със сто и десет събития. Но и това не би било достатъчно, за да почетем делото на всички педагози, отдали себе си на учениците си. Петко Наумов – цигулар и композитор и Николай Николаев – председател на управителния комитет полагат основите. Увличат и други със своя възрожденски ентусиазъм. След тях още стотици български музиканти са дали всичко от себе си, за да запазят и укрепват този дух. За мен това е най-ценното – ние не само сме успели да продължим устрема на нашите предшественици, но и да съхраним професионализма и любовта, която сме получили в наследство. Символът на нашето училище е цвете, съградено от ноти. Във въображението си виждам как това цвете, обгърнато от грижите на всички нас, расте и ни радва. Сто и десетгодишното музикално училище днес е истински център на изкуството музика, на младите таланти. Център на българската музикално-педагогическа школа.

Конкурсът „Млади музикални дарования” е пълноправен член на Европейската асоциация на международните конкурси. Организира се в НМУ и също беше посветен на празничния повод.

Последното, десето поред издание, привлече участници от всички континенти – над 20 страни – продължава г-жа Митева. А международното жури винаги е съставено от истински авторитети, „стълбове на световната култура”, както ги наричам. Имената на тези хора будят респект у младите солисти, те се явяват изключително добре подготвени. Като организатори ние сме щастливи, че в новата концертна зала на училището звучат изпълнения на хора, които пишат музикалната история на ХХI век.

Пластиката, дарена от скулптура Христо Христов на НМУ по повод 100-годишнината на училищетоНевъзможно е да изброим дори малка част от имената на световноизвестните изпълнители, започнали своя път в НМУ. Няма как да споменем и всички педагози, посветили усилията си в изграждането на младото поколение музиканти. Те са цяла плеада, която не спира и до днес – отново думи на Милка Митева.

Прекрасно е, че в голямото семейство на Музикалното училище има много силна връзка между поколенията. Току-що приключи поредният конкурс за стипендията, която Павлина Доковска учреди на името на своята учителка Лидия Кутева. Това беше повод да си припомним за тази невероятна личност, дала най-хубавите години от живота си тук. Благодарение на нейната възпитаничка – известна пианистка и завеждащ клавирната катедра в Mannes College of Music, САЩ, името на г-жа Кутева е живо. Дори най-малките при нас знаят коя е тя, знаят кои са нейните ученици. В края на конкурса направихме концерт. В него взе участие Асен Танчев, спечелил стипендията „Лидия Кутева” преди десет години. Днес той е един от най-известните млади музиканти, печели награда след награда. Всяка сутрин пощата ни е пълна с имейли. Диригентът Росен Гергов ни пише от Виена, Лия Петрова – от Брюксел или някъде другаде. Това е невероятна радост за нас, учителите. И признание за това, което сме дали на всички хора по света.

Снимки: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35
Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01