Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешно българско присъствие на престижното модно изложение Who’s next в Париж

БНР Новини
Снимка: личен архив

Създаден преди 30-ина години, международният салон за мода Who’s nextв Париж се наложи като водещ форум за откриване на новите тенденции в облеклата и аксесоарите извън сферата на висшата мода. Благодарение на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, български дизайнери имаха не за първи път удоволствието да се представят там в началото на юли. Творческият им почерк бе забелязан и оценен. Немалко се завърнаха с нови клиенти и поръчки. Ще ви срещнем с двама от тях – авангардният бижутер Петър Арбов и младата моделиерка Валентина Антонов.

СнимкаПетър Арбов е в бранша от 25 години, като минава през различни периоди на творчески търсения. В момента те се „въртят” около включване в изделието на части от излезли от употреба часовници, електронни телефони, фотоапарати и други такива. Всичко това му придава старинно звучене близо до стила „винтидж”.

Снимка„Преди работех основно със злато, брилянти и други скъпи материали. Но се отказах, тъй като златото привлича малко по-различни хора, които на мен лично не ми допадат, доверява майсторът бижутер. Среброто примерно дава по-голяма свобода за творчество. А пък при последните неща, които правя, всичко е само въображение. Материалите са достъпни, инвестицията е много по-малка и оттам нататък въображението работи на максимална скорост. Разглобявам стари часовници, джиесеми, фотоапарати, пишещи машини и други неща, които стоят някъде забравени и изхвърлени. Комбинирам елементите им в различни дизайни от сребро, месинг, мед. Получават се доста интересни неща.”

СнимкаКак бяха посрещнати творбите на изложението?

„Аз от пет години налагам този стил. Оказа се, че и в световен мащаб той излиза като тенденция. Очаквам до година-две да е на върха. И вече индустрията като го поеме и го смели със своята машина, ще трябва да търсим нещо ново. Аз съм много доволен от това изложение, защото намерих клиенти. На подобно място човек се зарежда, като види накъде вървят търсенията на колегите и винаги му идва някаква нова хрумка.”

Арбов е участвали на сродното изложение в Милано, но смята, че Париж е най-значимият форум в тази област.

Париж е градът, в който е учила и живяла младата българка Валентина Антонов. Не е дизайнер по професия, а журналистка в сферата на модата. Общуването с корифеите на това изкуство й разкрива тънкостите в занаята и лека-полека тя добива смелост сама да се впусне в моделиерството. В момента работи в България с още двама български колеги. „Дизайнът винаги е бил вътре в мен, споделя тя. – Просто не съм била отключила вратичката, която да пусне на свобода моето въображение и желание да творя.” Френска модна журналистка определя стила на нейната марка „Мера” като „успешно вплитане на елегантността на вечерните облекла в ежедневните”.

Снимка„Той е за всяка жена, която обича себе си и не се страхува да изрази чрез облеклото емоциите си. Стил, с който да се чувства красива и силна през целия ден, а не само във вечерно облекло. Ежедневието ни е такова, че няма много време за обяснения и думи. И една жена, ако иска да изрази изцяло себе си пред хората, с които общува от сутрин до вечер, има възможност да заложи на облекло, което да излъчва нейната енергия, аура, темперамент, нейния дух. Стилът ни е изчистен, минималистичен и същевременно изразителен. Подчертаваме женската фигура чрез пестеливи детайли.”

Валентина Антонов е очарована от приятното общуване с колегите на изложението Who’s nextв Париж, което й е дало така необходимия начален тласък. В концепцията му е то да бъде отворено за сътрудничество с млади творци. А именно на такива форуми се завързват много полезни познанства.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02