Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ogi 23 – малко пънк и три пръста уиски

БНР Новини
Снимка: личен архив

Зад името Ogi 23 стоят Ангел Ангелов (бас, вокали) и Константин Ангелов (китара, вокали) и нито един Оги. Запознават се още през 2005 г. като ученици и вече почти десет години бандата радва феновете на родния пънк и поп. Косьо учи четири години специалност „Китара” в Софийския университет, а Ангел завършва „Реклама” и иска да се занимава с копирайтинг. Сега имат собствено студио, в което прекарват повечето си време. Ангел пише текстовете, а Косьо – музиката. Сменят няколко барабанисти, защото повечето се отказват, за да се развиват в съвсем други професионални посоки. В момента свирят с Максим Петров. На въпроса откъде идва името им отговарят:

„Това е дълга история с различни версии. Всъщност работехме на един строеж преди много време. Там имаше шофьор на камион, който така и не научи на никого името и на всички викаше Оги.”

Първият албум на Ogi 23, озаглавен „Pumpin’ Chaos”, излиза през 2010 г., а вторият „Голямото разпускане” – през 2012-а. И двата са с пънк/поп звучене, свежи и весели текстове, в които най-често се пее за купони, лято, море, почивка и... момичета. През годините правят песни с Рут Колева, рапърите FeeL от „The Top Stoppers” и 100 кила. Имат много концерти както в столични клубове, така и из цялата страна, като правят и няколко участия на фестивалите „Spirit of Burgas” и „Elevation”. През 2010 г. парчето „Почивка” събира над 50 000 гледания в интернет още на първия ден, а „Любов на преспи” се задържа шест седмици в Топ 10 на музикалната телевизия The Voice. По-късно Ogi 23 записва с рапъра FeeL песента „Добър вечер”, която също остава дълго време по върховете на музикалните класации. През 2012 г. „Голямото разпускане” е номиниран за албум от БГ Радио, което прави Ogi 23 най-младата банда номинирана в категорията.

Момчетата планират и нов, трети по ред албум, за който по техни думи има много хубав материал. Ангел и Косьо обаче не издават с кои изпълнители са работили по новите песни: „Няма да кажем вчера с кого записахме, но като сложим всички накуп са общо пет човека” – казва Косьо. „Даже в албума май няма да имаме и една самостоятелна песен. Това ще е диск „десет години фийчъринг”.

Такава колаборация е и новият им летен хит „Дневен ред” с Rudi, Duli, Muden & Kukusheff. Двете групи се запознават на частно парти и веднага си пасват, а това лято с едно телефонно обаждане решават да направят общо парче. Заснемат клипа на любимото място за почивка на Ogi 23 – къмпинг „Градина”.

„Много стегнато минаха снимките. Станахме в пет и половина, снимките започнаха в шест и до три през нощта вече всичко беше готово. В процеса на снимане изпихме всичката текила на плажа. Кадрите с шотовете от клипа са истински, не са вода с кола като по филмите.”

Момчетата вече се отдават на заслужена почивка на „Градина”, а за септември планират нова музикална атака.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10