Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Служебното правителство ще бъде съставено навреме

Европа трябва да може с решителност и единство да спре ескалацията на конфликта в Украйна

| обновено на 21.07.14 в 14:00
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви в Пловдив, че все още е рано да посочи имената на премиера и министрите в служебното правителство, но увери, че то ще бъде съставено навреме. Държавният глава допълни, че той и екипът му в момента работят усилено върху приоритетите на кабинета, защото "има много кризи, решаването на които не търпи отлагане".

Президентът подчерта, че целите, които ще следва в работата си служебният кабинет, ще бъдат оповестени на 5-и август:
Ако на шести, разбира се, политическите партии спазят своето обещание и ние сме във възможност, след конституционно предвидените срокове, да съставим служебно правителство и да разпуснем парламента.
Освен основната задача – подготовка на предсрочните парламентарни избори, служебното правителство ще следва промяна на подхода в енергетиката, каза Плевнелиев:
Имаме нужда от промяна на подхода в дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане. Служебното правителство ще подготви реформите в тях. Имаме нужда да се обърнем към Eвропейската комисия, да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и имаме нужда да ускорим в последните месеци европейските фондове. Служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел и дори да финализира Споразумението за партньорство с Европейската комисия за 2014–2020 година.

Държавният глава коментира също, че Европа трябва с решителност и единство да спре ескалацията на конфликта в Украйна:

Това, което виждаме, няма аналог в модерната история. Ние виждаме една агресивна и националистическа Русия, която очевидно не спира с подкрепата си и с провокациите срещу териториалната цялост на една европейска държава, каквато е Украйна. Аз не бих нарекъл хората в Донбас и в Донецк опълченци. Това са сепаратисти и това са хора, които използват за съжаление дори и, бих казал, терористични методи, срещу едно мирно население. Затова трябва да си даваме сметка, че Европа днес има нужда от силен глас, от ясна позиция. Европа трябва да може с решителност и единство да спре ескалацията на конфликта в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!