Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лятна академия на изкуствата” в Созопол стана на десет години

БНР Новини
Снимка: artacademy-bg.com

Ако за повечето хора горещите месеци са време за отдих, то за представителите на изкуството те са наситени с интересни събития. От 13 юли до 3 август Созопол е магнит за много млади музиканти. Там се провежда „Лятната академия на изкуствата”, която тази година е по-мащабна от когато и да е било. Артистичният директор на академията – уважаваният флейтист проф. Георги Спасов, се надява тазгодишния брой на участниците да надвишава миналогодишния, който е бил около 140 души. В интервю за Радио България, той сподели:

„Инициатор на идеята за лятната академия е г-жа Петя Великова. Тя бе сред присъстващите на един мой майсторски клас по флейта в Бургас и ме покани да ръководя такъв и в Созопол. Всичко това се случи преди десет години. Оттогава провеждахме форума няколко сезона. След това решихме музикалното събитие да стане достъпно и за други инструменти. Така се оформи „Лятната академия на изкуствата” в днешния й вид. Без ентусиазма и всеотдайността на Петя Великова, това нямаше да стане.”

Години наред Градската художествена галерия в Созопол осигурява сцена на „Лятната академия на изкуствата”. Този сезон поради ремонт, заключителните концерти на майсторските класове се провеждат в залата на „Зоологическия музей”. Ето какво разказа проф. Георги Спасов за акцентите от това издание:

„С всяка година интересът към академията става все по-голям. Стараем се да обхванем различни сфери на изкуството. Отдавна планираме клас по актьорско майсторство и тази година той ще стане факт, благодарение на режисьорския екип OFFENSICHT Флеминг /Петранов – Австрия/. Успяхме да привлечем Дарина Такова, която ще води клас по оперно пеене. Младите таланти отново ще се докоснат до джаз легендата Йълдъз Ибрахимова. Една от новостите това лято е камерната музика, под ръководството на проф. Ангел Станков. Иначе пак се събираме старите приятели – проф. Петко Радев /кларинет/, Веско Пантелеев-Ешкенази /цигулка/, проф. Анатоли Кръстев /виолончело/, Мария Принц /пиано/. Проф. Светозар Бенчев продължава своите курсове по живопис. Радвам се, че за първи път известната народна певица Бинка Добрева се присъедини към лятната академия тази година.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15