Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лятна академия на изкуствата” в Созопол стана на десет години

БНР Новини
Снимка: artacademy-bg.com

Ако за повечето хора горещите месеци са време за отдих, то за представителите на изкуството те са наситени с интересни събития. От 13 юли до 3 август Созопол е магнит за много млади музиканти. Там се провежда „Лятната академия на изкуствата”, която тази година е по-мащабна от когато и да е било. Артистичният директор на академията – уважаваният флейтист проф. Георги Спасов, се надява тазгодишния брой на участниците да надвишава миналогодишния, който е бил около 140 души. В интервю за Радио България, той сподели:

„Инициатор на идеята за лятната академия е г-жа Петя Великова. Тя бе сред присъстващите на един мой майсторски клас по флейта в Бургас и ме покани да ръководя такъв и в Созопол. Всичко това се случи преди десет години. Оттогава провеждахме форума няколко сезона. След това решихме музикалното събитие да стане достъпно и за други инструменти. Така се оформи „Лятната академия на изкуствата” в днешния й вид. Без ентусиазма и всеотдайността на Петя Великова, това нямаше да стане.”

Години наред Градската художествена галерия в Созопол осигурява сцена на „Лятната академия на изкуствата”. Този сезон поради ремонт, заключителните концерти на майсторските класове се провеждат в залата на „Зоологическия музей”. Ето какво разказа проф. Георги Спасов за акцентите от това издание:

„С всяка година интересът към академията става все по-голям. Стараем се да обхванем различни сфери на изкуството. Отдавна планираме клас по актьорско майсторство и тази година той ще стане факт, благодарение на режисьорския екип OFFENSICHT Флеминг /Петранов – Австрия/. Успяхме да привлечем Дарина Такова, която ще води клас по оперно пеене. Младите таланти отново ще се докоснат до джаз легендата Йълдъз Ибрахимова. Една от новостите това лято е камерната музика, под ръководството на проф. Ангел Станков. Иначе пак се събираме старите приятели – проф. Петко Радев /кларинет/, Веско Пантелеев-Ешкенази /цигулка/, проф. Анатоли Кръстев /виолончело/, Мария Принц /пиано/. Проф. Светозар Бенчев продължава своите курсове по живопис. Радвам се, че за първи път известната народна певица Бинка Добрева се присъедини към лятната академия тази година.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35
Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01