Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибата да е черноморска и на скара!

Снимка: архив

Тазгодишното  лято ни поднася доста дъждовни изненади, температурите всеки ден скачат ту нагоре, ту надолу. Това обаче не променя факта, че традиционно през този сезон хората търсят по-лека храна. Свинското и тежките софри отстъпват място на пресните плодове и зеленчуци, на честите и леки похапвания, на рибата. Лекари и диетолози за поредна година съветват: „В горещините яжте риба и пийте повече течности!”

Оказва се, че слуховете, че по морето са яде предимно вносна риба, не са съвсем верни. Търговци споделят, че повечето от морските риби, които предлагат, са си български. Вносните са най-често ципура и лаврак и идват от южната ни съседка Гърция, както и калмарите и октоподът. Това е така, защото Средиземно море е далеч по-богато на риба от нашето Черно море.

Каква точно е рибата, която нашенецът похапва на морето, ще разберем от Павлин Лесидренски, който е управител на голям рибен ресторант в морската столица на България- Варна.

„На почивка по морето българинът си държи на българската риба, стига тя да е прясна. Консумира се много сафрид, чернокоп, дребната цаца. Особено търсен е калканът, макар да е с висока цена.”

Чуждестранните туристи по морските ни курорти също са любители на българската риба. Да, знаят, че предлагаме и гръцките ципура и лаврак, но те не са им интересни. Защо е така? Обяснението е просто – в чужбина всеки рибен пазар предлага тези риби на достъпни цени, защото са сред масовия клас морски обитатели. Още за желанията на чуждите туристи в българските морски ресторанти:

„Чужденците също търсят  дребна черноморска риба. Винаги питат какви пресни местни видове риба предлагаме – посочва г-н Лесидренски. – Руснаците например наблягат на калкана, тъй като в Русия е много по-скъп, отколкото в България, и е доста търсена от тях риба.”

Очевиден е интересът към рибните ястия, но как стои въпросът с цените? За чужденците те са почти без пари, но за нашенския джоб не е точно така. Калканът е по-скъп, но порция от риби като зарган или сафрид струва колкото порция пилешко или свинско. За поощряване консумацията на малко по-скъпите риби, някои ресторантьори правят всяка седмица промоция на различен вид риба. Така всеки може да похапне от всички морски специалитети. Българите си оставаме традиционалисти и не залитаме много по екзотични за нас видове. Такива са  впечатленията на ресторантьора Павлин Лесидренски. Ето какво най- много се търси и съответно предлага в морските ни ресторанти:

„Българите не експериментират много. Предлагаме и морски дарове като скариди, октопод, калмари и миди. Но се придържаме повече към традиционното. Миди по бургаски например (миди с черупка и ориз) е едно от предпочитаните местни ястия. Не експериментираме с неща като сладко-кисел вкус, защото това не допада много на българите. От по-екзотичните плата се възприема най-добре сушито. От речните риби голям успех има българската пъстърва. Всички риби се приготвят предимно пържени или най-вече на скара с гарнитура, за да не се губи истинският вкус.”

Изводът за рибата и българите е ясен – без експерименти, да е черноморска и на скара!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05