Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибата да е черноморска и на скара!

Снимка: архив

Тазгодишното  лято ни поднася доста дъждовни изненади, температурите всеки ден скачат ту нагоре, ту надолу. Това обаче не променя факта, че традиционно през този сезон хората търсят по-лека храна. Свинското и тежките софри отстъпват място на пресните плодове и зеленчуци, на честите и леки похапвания, на рибата. Лекари и диетолози за поредна година съветват: „В горещините яжте риба и пийте повече течности!”

Оказва се, че слуховете, че по морето са яде предимно вносна риба, не са съвсем верни. Търговци споделят, че повечето от морските риби, които предлагат, са си български. Вносните са най-често ципура и лаврак и идват от южната ни съседка Гърция, както и калмарите и октоподът. Това е така, защото Средиземно море е далеч по-богато на риба от нашето Черно море.

Каква точно е рибата, която нашенецът похапва на морето, ще разберем от Павлин Лесидренски, който е управител на голям рибен ресторант в морската столица на България- Варна.

„На почивка по морето българинът си държи на българската риба, стига тя да е прясна. Консумира се много сафрид, чернокоп, дребната цаца. Особено търсен е калканът, макар да е с висока цена.”

Чуждестранните туристи по морските ни курорти също са любители на българската риба. Да, знаят, че предлагаме и гръцките ципура и лаврак, но те не са им интересни. Защо е така? Обяснението е просто – в чужбина всеки рибен пазар предлага тези риби на достъпни цени, защото са сред масовия клас морски обитатели. Още за желанията на чуждите туристи в българските морски ресторанти:

„Чужденците също търсят  дребна черноморска риба. Винаги питат какви пресни местни видове риба предлагаме – посочва г-н Лесидренски. – Руснаците например наблягат на калкана, тъй като в Русия е много по-скъп, отколкото в България, и е доста търсена от тях риба.”

Очевиден е интересът към рибните ястия, но как стои въпросът с цените? За чужденците те са почти без пари, но за нашенския джоб не е точно така. Калканът е по-скъп, но порция от риби като зарган или сафрид струва колкото порция пилешко или свинско. За поощряване консумацията на малко по-скъпите риби, някои ресторантьори правят всяка седмица промоция на различен вид риба. Така всеки може да похапне от всички морски специалитети. Българите си оставаме традиционалисти и не залитаме много по екзотични за нас видове. Такива са  впечатленията на ресторантьора Павлин Лесидренски. Ето какво най- много се търси и съответно предлага в морските ни ресторанти:

„Българите не експериментират много. Предлагаме и морски дарове като скариди, октопод, калмари и миди. Но се придържаме повече към традиционното. Миди по бургаски например (миди с черупка и ориз) е едно от предпочитаните местни ястия. Не експериментираме с неща като сладко-кисел вкус, защото това не допада много на българите. От по-екзотичните плата се възприема най-добре сушито. От речните риби голям успех има българската пъстърва. Всички риби се приготвят предимно пържени или най-вече на скара с гарнитура, за да не се губи истинският вкус.”

Изводът за рибата и българите е ясен – без експерименти, да е черноморска и на скара!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патиарх Даниил

Патриарх Даниил отслужи заупокойна панихида за Архангелова задушница

Заупокойна панихида за Архангелова задушница беше отслужена от патриарх Даниил във Военния музей-костница на софийските Централни гробища. В посланието си той заяви, че днес спомняме паметта на всички наши воини: “ Те са пример за всички нас и са..

публикувано на 02.11.24 в 13:04

Още един българин в неизвестност след наводненията във Валенсия

В Генералното консулство във Валенсия днес е постъпил сигнал за още един български гражданин, който е в неизвестност след наводненията, съобщи БНТ. По случая се работи заедно с компетентните власти. Установена е връзка с четирима от търсените..

публикувано на 02.11.24 в 12:37

Безработните млади – най-често със средно образование

Близо половината безработни до 29 годишна възраст у нас имат средно образование, показват най-новите данни на Агенцията по заетостта. В бюрата по труда в тази възрастова група са регистрирани 17 350 души – от тях 7570 със средно образование, а..

публикувано на 02.11.24 в 11:44