Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Рашков остава в ареста

Снимка: БГНЕС
Кирил Рашков остава окончателно в ареста, реши Пловдивският апелативен съд, след като миналата седмица окръжните магистрати му наложиха най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Към повдигнатите обвинения за квалифицирана контрабанда и съхранение на половин килограм живак беше прибавено и още едно - за държане на над 20 антични монети, които са били открити при обиските в дома му.

Непосредствено след арестуването на Рашков, известен като Цар Киро, от прокуратурата заявиха, че е разследван за връзките си с други задържани с над 2 килограма амфетамини. По-късно обаче от държавното обвинение съобщиха, че без знанието и разрешението на митниците той е пренесъл през Граничния пункт "Капитан Андреево" половин килограм живак, а окръжният прокурор Румен Попов направи предположението, че живакът е бил предназначен за изработката на т.нар. "мръсна бомба".

Днес апелативният прокурор Андрей Атанасов уточни, че версиите са много:

Ако стъпим на показанията на свидетелите, по-обективно издържана е версията живакът да се използва за добив на злато по един остарял, тежък и отровен начин.


Андрей Атанасов допълни, че за днешното дело за мярката за неотклонение на Кирил Рашков прокуратурата е приложила и протоколите от разпитите на двама свидетели. Според тях Рашков е имал интерес към организиране на производството и преработката на наркотици и снабдяването с взривни вещества. Това обаче тепърва ще се разследва.

Междувременно стана ясно, че Кирил Рашков е напуснал болницата, където беше под охрана след задържането си. В съда днес беше представена съдебно-медицинска експертиза, според която той може да остане в следствения арест, без това да е опасно за здравето му.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!