Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Колева и „Петият сезон“

БНР Новини

„Петият сезон“ (“The Fifth Season Quartet”) е джаз квартет, създаден от пианиста Пламен Карадонев. В него той е заедно със съпругата си – певицата Елена Колева и техните американски колеги Грег Лофман – бас и Остин МакМен – барабани. Преди няколко месеца музикантите представиха своя първи съвместен албум, който са озаглавили “Beyond Hope” („Отвъд надеждата“). Американската премиера беше в Бостън, САЩ, където нашите сънародници живеят от години. За българската са избрали Студио 5 в столицата,  датата 25 юли и двама от най-търсените наши джаз изпълнители – Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). След концерта в София предстоят клубни и фестивални участия в Пловдив, Созопол, Варна и Банско.


„Започнахме работа върху пиесите за албума преди три години – разказва Елена. Музикантите, с които го записахме, са наши приятели. Те винаги са ни подкрепяли. Участват и в първия албум на Пламен, издаден в САЩ през 2007 г. Поканихме и много гост музиканти. Един от тях е Джери Бергонзи – световноизвестен джаз саксофонист, преподавател в New England Conservatory. А също – Сифей Уен, много нашумяла виолончелистка. В последно време има проекти с Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Историята на нашето сътрудничество в албума е свързана с атентата в Бостън по време на маратона през 2013 г. Тогава градът беше блокиран, ние нямаше как да се приберем у дома. Сифей беше наблизо, заедно с цигуларя Даниел Трингов. Те живеят заедно, имаха студио в дома си. В продължение на три дни им гостувахме. Пламен направи един аранжимент на пиесата “Night Sun in Blois” от Мишел Петручани и те го записаха още същия ден.“



Освен джаз певица, Елена е преподавател по пеене в частни колежи. Пианист, акордеонист, композитор и аранжор, Пламен е музикален директор на една голяма афро-американска църква в сърцето на Бостън. Там организира джаз концерти, подготвя различни програми. Той също преподава, но си е избрал сравнително малък брой ученици, които се надява да подготви за по-сериозни професионални изяви. Елена разказва още и за техните клубни участия в Щатите.

Откъс от премиерата на албума в ''Multicultural Art Center '' в Бостън.
„Имаме доста ангажименти. Особено Пламен, който работи с различни формации. Аз се изявявам главно с „Петият сезон“ – заета съм с учениците, а и се старая да отделям повече време за Симона – малката ни дъщеря. Мартина, голямата, вече завърши колеж. Всъщност, двете ни деца също пеят в албума – изпълняват „Children’s Song”. Това е нашата благодарност към тях – те вървят заедно с нас по пътя, разбират, че професията на музиканта понякога изисква жертви и ни подкрепят. Останалите пиеси също имат своята история. “Night Sun in Blois” на Петручани, която е в три части, няма друг запис. Пламен е запомнил темата по време на майсторски клас, когато авторът я е изпълнил. По-късно той се опита да намери записи, ноти, но безуспешно, а Петручани вече беше починал. Тогава съпругът ми направи свой аранжимент, възстановявайки по памет музиката на отделните части. За него беше изключително вълнуващо. Може да се каже, че композицията е наполовина негова.

Имаме и разработки върху класически теми на Чайковски, Дебюси. Изпълняваме композиция на Дюк Елингтън. Пламен написа музиката на „For Miles“, текста създадохме заедно. Той е посветен на големия джаз музикант Майлс Дейвис. Използваме игра на думи, заради английското заглавие, което звучи и като „четири мили“,  и като „за Майлс“. Колкото до името на квартета, избрахме го, защото то отразява нашето индивидуално и малко необичайно виждане за музиката, която събира настроенията, въжделенията, преживяванията ни.“


Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15