Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „Загоре” – с любов през годините

БНР Новини
Снимка: личен архив







„С любов през годините” – така беше озаглавен тържественият спектакъл по повод юбилея на Фолклорен ансамбъл „Загоре” през 2005 г. Историята на известния състав започва през 1955 г. Основан е от композитора Панайот Янев, а първият концерт е на 5 септември 1956 г.

„Сърцето на Тракия е древната област Загоре. Преди повече от осем хилядолетия, с много превратности на съдбата, е създаден днешният китен и красив град Стара Загора. Прочути са загорки с богатите и красиви гласове, дивни са свирните на медените кавали, сладкопойните гъдулки, игривите звуци на гайдите” – с тези няколко реда започва летописната книга на „Загоре”.

Днес ансамбълът без съмнение е една от културните забележителности на града. Има много награди, представял е България на международни фестивали в Италия, Франция, Испания, Холандия, Гърция, Турция, Русия и др. Едно от първите спечелени отличия е златен медал от Международния младежки фестивал през 1961 г. Носител е на орден „Кирил и Методий” I степен, „Кристална лира – 2000” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Наградата на град Стара Загора и др. А през 2010 г. получава признание от Съвета на европейската научна и културна общност за „завоюван висок престиж и обществено признание и принос към българската култура”.

Повече от две десетилетия главен художествен ръководител на ансамбъл „Загоре” е хореографът Васил Герлимов:

„Толкова много имена са свързани с изграждането на „Загоре”, че сигурно ще пропусна някого. През тези 60 години в ансамбъла са работили изключителни творци, най-изтъкнатите в областта на българския музикален и танцов фолклор. Сред тях са хореографите Агрипина Войнова, Белчо Станев, Иван Тодоров, Атанас Атанасов. Известни композитори са създавали обработки и авторски произведения специално за ансамбъла – Красимир Кюркчийски, акад. Николай Кауфман и др. Тази година имахме много концерти в страната. За нас беше чест да закрием Прегледа на професионалните фолклорни ансамбли в град Пазарджик. Това е един от най-големите форуми у нас. В програмата взеха участие всички професионални ансамбли на България – истинска пъстра палитра от музика и танци. Радостен съм, че всички наши колеги се трудят сериозно, въпреки проблемите, през които преминава културата ни вече десетилетия. Това е и нашият общ призив към обществото – да работим в името на традиционното ни наследство.”

През следващите дни ансамбълът е домакин на истински фолклорен празник. Общината, Държавната агенция за българите в чужбина и кметството на село Малка Верея организират Първа фолклорна среща на български състави от чужбина. Идеята за събитието е на Българския фолклорен клуб „Верея” от Чикаго, който ще вземе участие в концертите. На 25 юли в Стара Загора и на 26 юли в село Малка Верея ще покажат изкуството си групите „Роса” от Атланта, „Българи” от Монреал, „Димитровче” от Торонто, „Булгара” от Лондон, „Родина” от Атина. Предвидени са изяви и на солистите Джон Костов – певец от Палма де Майорка, Испания, Красимир Панчев – гайдар от Кипър. От Чикаго пристигат също кавалджиите Ангел Жеков и Димитър Станков, както и народната певица Теменуга Жекова. Артистите и ръководството на ансамбъл „Загоре” ще се грижат за доброто представяне на своите колеги и приятели от чужбина. А на 25 юли ще открият тази необикновена фолклорна среща.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05