Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на МВР се събраха във Варна, за да настояват за спешна реформа в сектора

| обновено на 26.07.14 в 15:20
Снимка: БГНЕС

Членове на синдикалната федерация на служителите на МВР от цялата страна участват в събрание на открито в центъра на Варна. Те настояват за спешна реформа в сектор "Сигурност" и промяна на наредбата, свързана с минималния брой служители, участващи в екипите на пожарната.

Пожарникари, спасители и полицаи от цялата страна дойдоха на този своебразен протест пред катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна, организиран от синдикалната федерация на служителите на МВР. Във Варна е и цялото ръководство на синдикалната федерация. Причината за протеста е, че по време на бедственото положение във Варна беше наложено, според синдикалистите, нелепо дисциплинарно наказание "порицание" на пожарникаря Валентин Йорданов, член на федерацията. От морална гледна точка, това наказание е гавра с труда и достойнството на пожарникарите и спасителите, смятат те. От федерацията уточниха, че вчера спешно това наказание е било отменено, но въпреки това те излизат, защото една нова наредба регламентира едва двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителна и спасителна дейност.

Председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР във Варна Красимир Костов посочи, че наказанието едва вчера е отменено.

Доколкото разбрахме наказанието е отменено да се тушира само положението за протеста, не затова, че са обединени, че са сгрешили за самото наказание. Другото, което искаме, това е една проектонаредба, която вчера също я свалиха от сайта на  МВР, за минималния брой хора в екип, която е двама човека, минимален брой хора в екип и в която по-надолу пишеше, че при отразяване на произшествие в затворено помещение екипа от двама човека трябва да изчака другият екип да дойде да им помогне. В тези разстояния, особено в големите градове този екип трябва да чака около 15-20 минути да дойде друг екип. Обикновено дежурят по трима, четирима пожарникари и трима, четирима шофьори за целия град, каза Костов.

Заместник-председателят на управителния съвет на федерацията Илия Кузманов заяви, че той и колегите му настояват пред служебния кабинет и следващото правителство за пълна проверка на дирекциите в МВР, както и да се прекратят политическите назначения в системата.

Валентин Попов, председател на синдикалната федерация, каза, че се надява наредбата да бъде преработена, но въпреки това излизат на протест, тъй като искат и от служебното правителство, и от новия служебен министър на вътрешните работи да промени ситуацията в системата. 

Изглежда някой не е в състояние да разбере, че ние излизаме навън, защото никой не иска да ни чуе, преди да сме излезли. Ние полагаме неистови усилия, докато изпълняваме преките си служебни задължения, докато крадем от времето на семействата си, да се занимаваме в работни групи и да участваме в писането на нормативни документи, за които някои получават заплати. Никой не чува, че минималният, ама наистина минималният числен състав на екип пожарникари в цяла Европа, Съединените щати и в Канада е четирима, каза Попов.

Това, което казаха още по време на протеста от синдикалната организация на служителите в МВР е, че дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР е абсолютен рекордьор по изплатени суми за изгубени съдебни дела - 524 хиляди лева. Дирекция, която реализира неясни цели с риск цената да е човешки живот - така я определиха пожарникарите. Те казаха, че Варна е само началото и очакват конкретни действия и конкретна реформа в системата на МВР.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!