Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХХ Международен фолклорен фестивал в Пловдив показва танцовото изкуство на различни култури

БНР Новини
Снимка: предоставена от организаторите

Както музиката е език на душата, така танцът е езикът на тялото. За пореден път Пловдив е домакин на пъстър фестивал, който в дните между 4 и 8 август ще събере на една сцена фолклорни танци на най-различни култури. Кои са акцентите в програмата на форума, научаваме от г-н Кирил Велчев – експерт в отдел „Култура” на община Пловдив:

„Тази година е двадесетото издание на Международния фолклорен фестивал. Очакваме с нетърпение участниците, за да видим концертите, които са ни подготвили. Чуждестранните ни гости са от Грузия, Гърция, Китай, Корея, Латвия и Сърбия. От наша страна ще участва ансамбъл „Войводинци” от село Войводиново, Пловдивско и професионален фолклорен ансамбъл „Странджа”, град Бургас. По традиция фолклорен ансамбъл „Тракия” ще присъства на откриването и закриването на фестивала. В това издание музиката на съставите ще е на живо, изпълнена от певци и инструменталисти. Концертите от 18 часа ще се състоят на малката сцена на площад „Стефан Стамболов”, а големите вечерни изяви са на сцената на Античния театър.”

Кулминацията на Международния фолклорен фестивал ще бъде на 8 август. От Кирил Велчев разбираме какво са планирали организаторите за доброто настроение на публиката:

„Предвидили сме галаконцерт с изпълнения на всички състави. Поканени са и лауреатите от предишното издание на Балканския фолклорен фестивал „Хопни ми, тропни ми” – танцов клуб Лесотехнически университет – София и танцов състав „Седенчица” – Пловдив. С тяхното участие се открива най-новото издание на Балканския фолклорен фестивал. А черешката на тортата ще са изпълненията на съставите от Корея и Китай. В представянето си те ще вплетат елементи от източните бойни изкуства. Мисля, че това ще е доста интересно за публиката.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10
Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска

Има интерес към българската литература в Северна Македония

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15