Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХХ Международен фолклорен фестивал в Пловдив показва танцовото изкуство на различни култури

БНР Новини
Снимка: предоставена от организаторите

Както музиката е език на душата, така танцът е езикът на тялото. За пореден път Пловдив е домакин на пъстър фестивал, който в дните между 4 и 8 август ще събере на една сцена фолклорни танци на най-различни култури. Кои са акцентите в програмата на форума, научаваме от г-н Кирил Велчев – експерт в отдел „Култура” на община Пловдив:

„Тази година е двадесетото издание на Международния фолклорен фестивал. Очакваме с нетърпение участниците, за да видим концертите, които са ни подготвили. Чуждестранните ни гости са от Грузия, Гърция, Китай, Корея, Латвия и Сърбия. От наша страна ще участва ансамбъл „Войводинци” от село Войводиново, Пловдивско и професионален фолклорен ансамбъл „Странджа”, град Бургас. По традиция фолклорен ансамбъл „Тракия” ще присъства на откриването и закриването на фестивала. В това издание музиката на съставите ще е на живо, изпълнена от певци и инструменталисти. Концертите от 18 часа ще се състоят на малката сцена на площад „Стефан Стамболов”, а големите вечерни изяви са на сцената на Античния театър.”

Кулминацията на Международния фолклорен фестивал ще бъде на 8 август. От Кирил Велчев разбираме какво са планирали организаторите за доброто настроение на публиката:

„Предвидили сме галаконцерт с изпълнения на всички състави. Поканени са и лауреатите от предишното издание на Балканския фолклорен фестивал „Хопни ми, тропни ми” – танцов клуб Лесотехнически университет – София и танцов състав „Седенчица” – Пловдив. С тяхното участие се открива най-новото издание на Балканския фолклорен фестивал. А черешката на тортата ще са изпълненията на съставите от Корея и Китай. В представянето си те ще вплетат елементи от източните бойни изкуства. Мисля, че това ще е доста интересно за публиката.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15