Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България удържа засега новия наплив от бежанци

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

С разгара на лятото напливът от бежанци през българо-турската граница към България отново се засили. Само за последния един месец броят им достигна 600 души. При положение, че нелегалните имигранти са вече общо над 13 хиляди, като едва половината от тях са сирийски бежанци. Наскоро Германия се канeше да върне на България 3000 имигранти, въпреки че тя е най-бедната страна в ЕС. Това би влошило още повече ситуацията.

Съгласно европейското законодателство бежанците остават на територията на първата страна от ЕС, в която са успели да влязат и да получат статут за закрила и убежище. А това са страните външна граница на Съюза, каквато е и България. Макар че целта на имигрантите е предимно Западна Европа.

България засега успява да удържи новия наплив от бежанци, въпреки че ситуацията наподобява миналогодишната и заплашва да стане критична. На въпроса на Радио България дали са необходими допълнителни мерки вътрешният министър и вицепремиер в оставка Цветлин Йовчев отговори категорично:

„Към момента не са необходими някакви по-различни мерки от тези, които вземаме. Колегите непрекъснато анализират ситуацията. В резултат на тези анализи те променят разположението на силите, средствата и начините за противодействие на границата. Към момента ние успяваме да управляваме устойчиво процесите. Освен това имаме свободни над половината, до 70 % от местата в центровете за настаняване на бежанци. Също така се справяме доста по-добре от преди. Успяваме с много по-високи темпове, много по-бързо вече да даваме статут или да извеждаме принудително нелегалните имигранти от територията на страната в сравнение с темповете на тяхното навлизане у нас. Така че към момента няма критична ситуация. Процесите обаче трябва да се наблюдават много внимателно, защото миграционният натиск към България многократно нарасна. Ситуацията продължава да е много сложна в Близкия Изток и Афганистан. Но не само това е причината, разбира се. Това обаче води до повишаване на този натиск, както и фактът на голямото количество бежанци, които се намират в Турция – в момента на тази държава й е много трудно. Към момента у нас има намаление на притока на имигранти, но не каквото искахме да бъде. Стената, изградена в невралгичните райони по границата, ни помага доста. Но поради още по-засиления натиск, не можем да се справим с всички бегълци на границата. Така че към момента ние продължаваме да управляваме процесите относно бежанския натиск устойчиво. Като в момента с до 1000 души на месец България може да се справи.”

При продължаващата нестабилност в Близкия Изток, Северна Африка и Украйна страните – външна, основно югоизточна, граница на ЕС като България, Кипър, Гърция, Малта и Италия, поставят все по-остро темата за по-справедливо и съразмерно поемане на тежестта от бежанските вълни от всички страни-членки солидарно като количество и възможности на БВП. Това може да стане с промяна на т.нар. Дъблинско споразумение, регламент уреждащ правилата за интеграция на нелегалните имигранти в Европа и ощетяващо държавите външна граница. Към момента обаче се обсъждат конкретни политики в подкрепа само на средиземноморските, а това изключва България и поставя страната ни отново пред риск в бъдеще.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в общ. Аксаково,  недалеч от морската ни столица и голям туристически град – Варна, Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00