Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работник загина при изкопни работи в пловдивския квартал "Коматево"

Снимка: БГНЕС

Петдесет и осем годишен работник загина в пловдивския квартал "Коматево", след като беше затрупан от голямо количество пръст в изкоп за полагане на тръби за канализацията на района.

Инцидентът е станал, докато работникът подравнявал почвата в триметровия изкоп. Колегите му се опитали да помогнат, на място пристигнали и два спасителни екипа на пожарната, но не са имали достатъчно време, защото срутилото се количество земна маса е било огромно и мъжът е починал.

Директорът на Инспекцията по труда Атанас Чернаев заяви, че фирмата ЕТ "Рангел Стойчев", наета за изкопните дейности и полагането на тръбите, не е извършила задължителното укрепване:

Изискали сме да ни бъдат представени документациите, свързани с тази дейност, проекти, планове за безопасност, ако има такива, досиета на работниците, инструктажи и прочие неща, които ще ни покажат какви мерки за осигуряване на здравна безопасност са предприети. Разбира се, основното нещо, което се изясни, че не е направено, липсата на укрепване на откосите е причината, основната, за този инцидент. 

Проверката на Инспекцията по труда и разследването на случая продължават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!