Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът, синдикати и бизнес искат помощен орган, който да помогне за решаване на кризата в КТБ

| обновено на 01.08.14 в 18:12
Снимка: КНСБ

Росен Плевнелиев е приел аргументите на синдикати и бизнес, че трябва да има помощен орган, който да помогне за решаването на кризата в Корпоративна търговска банка, обясни Пламен Димитров и допълни:

Той каза, че няма право, и това е вярно, да се намесва нито косвено, нито пряко в дейността на регулатора, на Централната банка и поради тази причина няма да може съветът да бъде съставен към него, ако гуверньорът на банката откаже, тъй като нямаме още отговор от него.

Експертният съвет за решаване проблемите на Корпоративна търговска банка ще бъде сформиран към бизнес и синдикалните организации. Това заяви след срещата с президента Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Според Велев има решение банката да отвори много по-рано от края на годината:

Работещото решение е акционерите да участват за увеличаване на капитала на банката. В някаква степен, ако няма такава възможност и желание да се запълни целия недостиг, който ние не знаем колко е, да се включат и големите вложители с част от вложенията си над сто хиляди евра. Такава информация, извън публично достъпната, нямаме, а тя е, че те имат готовност да участват. 

И бизнеса и синдикатите настояват за актуализация на бюджета на Здравната каса, има нюанс в позицията им за актуализацията на държавния бюджет. За профсюъзите тя е наложителна и от гледна точка на десетките милиони левове неразплатени заплати. За бизнеса обаче е разумно новото правителство да поиска актуализация.

На срещата при държавния глава между бизнеса и синдикатите е обсъждан съставът на служебното правителство. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров и поясни:

Гражданското общество ще има свой представител на най-високо място, каквото и да значи това, цитирам го буквално, и ще има двама вицепремиери, които да отговарят за социалните въпроси, за социалната политика и за икономическата политика. Добре познати в обществото, без имена, най-важното е, че ние получихме уверение, че те ще бъдат равноотдалечени от политическите партии и няма да има зависимости никой от тях, както бяхме поискали в нашата декларация с работодатели.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!