Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„180˚” – фестивал за класическа и съвременна камерна музика

Снимка: 180-degrees.org

В разгара на летния сезон, между 7 и 9 август, в София ще се повдигне рязко температурата. Очакват се стойностите на термометрите да достигнат до 180˚ градуса. Но причината няма да е поредната лятна прищявка на времето, а фестивал за класическа и съвременна камерна музика – „180˚” (сто и осемдесет градуса). В неговото първо издание столичани, както и почитателите на този жанр, ще станат свидетели на три музикални мултимедийни събития. Те ще представляват смес от различни стилове класическа камерна музика – от барокова до съвременна. Това оригинално събитие се случва благодарение на братята Стефан – (виолончело) и Александър (фагот) Хаджиеви. И двамата имат желание да представят този жанр по един нов, различен и по-абстрактен вид. Към тях се включват още няколко млади и много талантливи български музиканти, живеещи извън границите на България.


Снимка: a-hadjiev.com„Моята идея за този фестивал беше свързана с различни съвременни изкуства, като използвам видео, модерен танц и музика по един алтернативен и модерен начин – разказва Александър. Но всъщност брат ми, Стефан Хаджиев, предложи да направим този форум. Аз приех предизвикателството, но имах условие, в него да включим освен класическа, и съвременна камерна музика. Към нас в организацията, се присъедини и виолистката Елица Богданова. Мисля, че се получи много добър тандем между мен и нея. Заедно решихме фестивалът да се казва „180˚“, т.е. обръщаме представата на публиката за този жанр на сто и осемдесет градуса. В продължение на няколко месеца с Елица изготвяхме програмата. И тъй като всеки един концерт е свързан с дадена тема, беше доста трудно да съчетаем съответното произведение с останалите изкуства: видео, танци и електронен саунд и съответно с артистите, които трябва да ги изпълнят.”

„Целият фестивал се състои от три събития и един уъркшоп – продължава Александър Хаджиев. – В концепцията за тяхното провеждане се спряхме на нетипични за класическа музика сцени. Така за първия концерт (7.08) избрахме църквата „Д-р Лонг”. На него темата е свързана с импресионистичната клавирна сюита за четири ръце „Майка ми гъската” от Морис Равел. В различните части на произведението се разказват историите на приказни герои. Тук интересното е, че имаме разказвач – поканихме актьора Камен Марин. Той ще представи приказката по един реалистичен за днешния живот начин. В същия ден, в градинката на „Кристал” ще има уъркшоп, ръководен от Николай Табаков. На него ще се изработват дизайнерски лампи, които по време на концерта ще се използват за декор.”

Експериментите в класическата музика не са нещо ново за Александър Хаджиев. Завършил висшето си образование в град Есен, Германия, в училището на световноизвестната немска балерина Пина Бауш – „Pina Bausch Theatre“, той се формира като артист – иноватор. Там се запознава с много талантливи танцьори, които градят кариера по целия свят. На Алекс му идва идеята всеки от избраните от него балетисти, да запише видео върху произведение, изпълнено от музикантите на дадения концерт. А част от тях са: Венета Нейнска (пиано), Лили Богданова (пиано), Сара Смит (кларинет), Александър Хаджиев (фагот), Агата Дарашкайте (цигулка), Грета Мутлу (цигулка), Гергана Петрова (цигулка), Елица Богданова (виола), Петерис Соколовскис (виолончело). Този пърформанс ще се осъществи на 8.08 – втория ден от фестивала „180˚“ в „Склада” – място за иновативни идеи.

На 9.08 „180˚” ще продължи във „Фабрика 126”. Това е третата и последна вечер на фестивала, в който ще бъде показана най-алтернативната част от програмата. Гостите ще станат свидетели на експеримент, който свързва акустичното с електронното изкуство. За тази цел Александър е поканил своя колега от „Ансамбъл Модерн“ (Ensemble Modern) – звуковия дизайнер Доминик Клайнкнехт. Той, заедно с останалите ще изпълнят произведение на норвежкия композитор Оке Пармеруд. Творбата е електро-акустична, а звукът излиза през пет аудио канала. Допълнителен акцент към общата звукова картина ще добави италианската танцьорка Сара Бицока. Фестивалът „180˚” ще завърши с импровизация, написана и изпълнена от Александър Хаджиев.

Повече за събитието може да видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15